Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartós külszolgálatra készülnek

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2022. május 25. 15:27

Tartós külszolgálatra tervezett katonáknak tartottak béketámogató törzstiszti célfelkészítést május 16-19. között Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

kulszolg3

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete, az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európai Unió, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, valamint a nemzetközi szerződések alapján betöltött külszolgálati beosztások váltásába tervezett tiszti és altiszti állomány tagjai a felkészítés során elsajátították és felfrissítették a beosztásukhoz szükséges alapvető ismereteiket. A katonák - egyebek mellett - a NATO történetéről, feladatrendszeréről, szervezeti felépítéséről, katonai stratégiájáról és az aktuális kihívásokról szóló előadásokon vettek részt.

A közel harmincfős állomány tagjai ezen felül megismerkedtek az angol nyelvű rádió hírváltás szabályaival, az improvizált robbanóeszközök elleni védelem és a személyi kimentés-kimenekítés alapjaival. Az elméleti és gyakorlati foglalkozásokból álló felkészítés résztvevői nemzetközi hadijogi, egészségügyi és kiberbiztonsági ismereteket sajátítottak el, illetve gyakorolták a térkép és a GPS használatát. A felkészítés végén Kiss Róbert ezredes, a központ parancsnoka adta át a tanfolyam elvégzését igazoló okleveleket.

A képzést követően a tartós külszolgálatra tervezett egyenruhások békeműveleti lőgyakorlatot teljesítettek. A lőgyakorlat mellett részt vettek tálcatűzoltási gyakorlaton is, ahol valós körülmények között gyakorolták a tűzoltókészülék használatát.