Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sassy Csaba emlékére avattak teret Miskolcon

Szöveg: Gyüre Lili Mónika tartalékos főtörzsőrmester | Fotó: a szerző felvételei |  2022. május 25. 14:48

Ünnepélyesen felavatták május 21-én – a magyar honvédelem napján – azt a teret Miskolcon, ahol a 10. honvéd gyalogezredre emlékező Tizeshonvéd emlékmű áll. A tér elnevezését az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 10. Majthényi Károly Területvédelmi Zászlóalj és a Tizeshonvéd Hagyományőrző Egyesület kezdeményezte, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése pedig jóváhagyta.

Sassy Csaba tér (2)

A teret olyan személyről szerették volna elnevezni, aki valóban a miskolci 10. honvéd gyalogezred állományába tartozott. A rendezvényen Szopkó Róbert önkéntes területvédelmi tartalékos hadnagy, az egyesület vezetője ünnepi beszédében bemutatta Sassy Csaba életútját, aki költőként, újságíróként is tevékenykedett, valamint ő volt a 10-es honvéd című tábori újság főszerkesztője. Számos háborús verses kötete is megjelent. A 10-es honvédok emlékének megőrzése fontos volt számára, ezért esett a választás a névadás során az ő személyére. A Sassy Csaba tér a miskolci Hermann Ottó Gimnáziummal szemben helyezkedik el, ami egykor a 10. honvéd gyalogezred laktanyájaként szolgált.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere, Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnok-helyettese, Czill István alezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnok-helyettese, továbbá Sarudi Norbert őrnagy, a 10. Területvédelmi Zászlóalj törzsfőnöke. Az ünnepségen részt vett továbbá huszonöt kadét is. A zenét a Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar biztosította.

A rendezvény a díszszakasz tiszteletadásával zárult.