Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét pokolgép robbant Pakisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 16. 11:39

Házilag készített pokolgép robbant egy síita vallási menet közelében január 15-én, vasárnap a pakisztáni Kánpur városában, 18 ember meghalt, 30 megsebesült – közölte a rendőrség.

A robbanószerkezetet egy villanyoszlop mellett helyezték el – mondta Szohail Csattha, a terület rendőrparancsnoka. A pokolgépet akkor hozták működésbe, amikor a menet közeledett.

Egy szemtanú elmondta, hogy a hívők néhány lépésnyire voltak az oszloptól, amikor hatalmas robaj hallatszott. A megzavarodott emberek menekülni próbáltak. Mindenütt roncsok hevertek, az embereket sűrű füst lepte be.

Pakisztánban a lakosok 20 százaléka a muzulmán vallás síita ágának híve. A fegyveres muzulmán szunnita csoportok, amelyek hitehagyottaknak tekintik a síitákat, gyakran intéznek támadást ellenük.

A menet a síiták által különösen tisztelt imám, a VII. században megölt Huszein haláláról emlékezett meg. Az arbain ünnep az imám halála utáni negyvennapos gyász végét jelenti. Huszeint 72 rokonával, illetve követőjével együtt időszámítás szerint 680-ban a jelenleg iraki területen lévő Kerbelánál, nem messze az Eufrátesz folyótól vívott csatában ölték meg Jazíd kalifa katonái. Lényegében ekkor vált ketté az iszlám vallás két nagy ágra, a síita és a szunnita hitre.