Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Készült Oroszországban, modernizálva az Egyesült Államokban

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu / TopWar |  2012. január 16. 10:26

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma több, mint száz Mi–17 típusú helikoptert vásárolt, modernizált és adott át Iraknak és Afganisztánnak. Az orosz helikoptereket nyugati elektronikával látták el és bizonyos mértékig újjáépítették azokat, hogy tartósabbak, megbízhatóbbak legyenek.

1595930129
Ezen erőfeszítéseknek köszönhetően 2010 elején iraki egységek végrehajtották az első légi hadműveleteket saját, Mi–17 típusú helikopterekkel. Több éven keresztül az iraki erők olyan helikopterekkel dolgoztak, amelyeket amerikai személyzet irányított. 2010-re az iraki helikopter pilóták elérték azt a kiképzettségi szintet, amikor képesek voltak már önállóan végrehajtani légi hadműveleteket. Időközben Irak több mint 80 darab orosz, Mi–17 típusú helikoptert rendelt. A helikopterek nagy részét napjainkban felszerelések és katonák szállítására használják. A helikopterek közül 26 forgószárnyas azonban különböző elektronikai eszközökkel van felszerelve, amelyeket az iraki különleges erők használnak.

Az iraki és afgán erők kedvelik a Mi–17-es helikoptert, köszönhetően azok ismertségének, valamint kedvező árának. A Mi–17-es ára egyébként nagyon változó. Kelet-Európai országokban használt helikoptert már egymillió dollár alatti áron is meg lehet vásárolni. Irak 22 helikoptert kapott Oroszországtól, egyenként nagyjából 3,7 millió dollárért. Egy másik szerződés keretében az Egyesült Államok vásárolt Irak számára 24 modernizált Mi–17-esforgószárnyast, egyenként 4,4 millió dollárért. A legdrágábbnak az a 22 Mi–17-es bizonyult, amelyeket amerikai elektronikával láttak el, és alkalmassá tették azokat éjszakai műveletek végrehajtására. Ezek egyenként mintegy 15 millió dollárba kerültek.

1595930129