Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Királyi Légierő tisztjére emlékeztek a meteorológusok

Szöveg: Hernádi Balázs Benő alezredes |  2012. január 16. 9:19

Dr. Dési Frigyes meteorológus alezredes, a Repülő Időjelző Központ első parancsnoka, az Országos Meteorológiai Intézet egykori parancsnok-igazgatója születésének századik évfordulója alkalmából rendezett emlékülést január 12-én, csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat.

1595930128
Dési Frigyes 24 éven át vezette az Országos Meteorológiai Szolgálat jogelőd intézményeit, 20 éven át volt az Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, s hosszú időn át ellátta az MTA Meteorológiai Bizottságának titkári feladatait és a Magyar Meteorológiai Társaság elnöki teendőit is.

A csütörtöki emlékülésen elhangzott megemlékezések során a kollégák, beosztottak, utódok ismertették az egykori meteorológus életpályáját, méltatták érdemeit, sikereit.

Az MH Geoinformációs Szolgálat részéről dr. Radics Kornélia őrnagy „A katonai és polgári meteorológia kapcsolata dr. Dési Frigyes életútjában"  címmel tartott előadást, rövid áttekintést nyújtva a katonai meteorológia XX. századi történetéről. Ismertette a Magyar Királyi Légierő szolgálatában álló tiszt életének legfontosabb állomásait, tudományos életútját.

Hangsúlyozta Dési úttörő szerepét a repülésmeteorológiai kiszolgálás megalapozásában, a meteorológiai észlelőhálózat kialakításában, az egyetemi meteorológusképzés beindításában. Kiemelte azoknak az éveknek a jelentőségét, melyek során a teljes polgári és katonai meteorológiai szolgálat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alatt állt.

Az előadások sorát ifj. Dési Frigyes édesapjára való visszaemlékezése zárta, majd a program dr. Dési Frigyes Farkasréti temetőben található sírjának megkoszorúzásával végződött.

1595930128
 
1595930128
 

 Fotó: OMSZ