Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét szolgálatban a muzeális teodolit

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Fehér Henriett |  2022. december 30. 9:17

Egy 1960-ban gyártott katonai teodolit teszi élménydúsabbá a következő félévtől a kiskunmajsai kadétok tereptan foglalkozásait.

teodolit étadás IGAZGATŐ és SZŐRÖS HDGY

Rendhagyó „karácsonyi ajándékkal”, oktatási célra, határozatlan időre kölcsön adott TT3-as katonai teodolittal támogatja Lajosmizse önkormányzata a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium kadétjainak képzését. A város helytörténeti gyűjteményének muzeális értékű darabját, az ünnepek előtti utolsó tanítási héten adta át a középiskolában honvédelmi alapismereteket oktató tanár, Szőrös Zoltán önkéntes területvédelmi tartalékos hadnagy Nyerges Benjámin igazgatóhelyettesnek.

A Honvéd Kadét Programban résztvevő diákok tereptan foglalkozásainak „színesítésére” kiválóan alkalmas, 1960-ban gyártott műszerritkaságot a Lajosmizsén lakó Szőrös hadnagy közbenjárására ajánlotta fel városa a kiskunmajsai középiskolának. A Tomori-technikumban tanuló lajosmizsei diákok közül ugyanis sokan csatlakoztak a Honvédelmi Minisztérium és a Honvédelmi Sportszövetség által támogatott programhoz.

A Neumann Egyetem GAMF Műszakai és Informatikai Kara szeptemberben indult fegyvertervező és -gyártó szakirányon az első Tudományos Diákköri (TDK) dolgozatot tartalékos tisztként, Szőrös Zoltán mérnökhallgató készítette. Véleménye szerint az oktatás ilyen tárgyiasult formában történő támogatása példaértékűnek tekinthető. „A régi műszer ismét szolgálatba állt, de most már a kadétképzés frontján. Azonban nem csak ez a TT3-as teodolit számít ritkaságnak, de az a nemes gesztus is, amellyel egy város egy másik településen tanuló diákok oktatását támogatja” – hangsúlyozta a történtek jelentőségét Szőrös hadnagy.