Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Isten katonái Böszörményben

Szöveg: honvedelem.hu / dehir.hu |  2011. március 1. 19:47

2010. év elején a Varsói Régészeti Állami Múzeum azzal a megkereséssel fordult a Hajdú-Bihar Megyei Múzeumok Igazgatóságához, hogy legyen partnere a grünwaldi győzelem 600. évfordulója alkalmából egy szabadtéren is bemutatható vándorkiállítás létrehozásában. Az Isten katonái című tárlaton a husziták történetét, cseh, morva és magyarországi vonatkozásait bemutató történelmi-régészeti kiállítás indult útjára, s az ígéretek szerint Lengyelország mellett Csehországban, Szlovákiában és hazánkban is megmutatkozik a gyűjtemény.

A kiállítás négy nyelvű verziója, többnyelvű katalógusa is elkészült, a részt vevő múzeumok pedig vállalták, hogy bemutatják a tárlatot. A Déri Múzeum jelenleg még felújítás alatt áll, ezért a kiállítást 2011 márciusában a Hajdúsági Múzeum fogadja.

A tárlat a huszita harci szekereket megidéző formájával, színes, áttekinthető plakátjaival igyekszik közelebb hozni a látogatókhoz a középkor ezen időszakát. A XIV-XV. sz. fordulója Lengyelország történelmében igazi vízválasztónak tekinthető, hiszen erre az időre tehető a Lengyel-Litván Unió létrejötte, a határ mentén letelepített Keresztes Lovagrend megerősödése, az ellenük folytatott „Nagy háború".

A kiállítás röviden bemutatja a husziták történetét, Jan Zizka karrierjét, győztes harcait, a katonaságban bevezetett technikai újításait (lőfegyverek széleskörű használata, tüzérség szerepének megváltoztatása, harci szekerek „tankok" alkalmazása).

Megismerhetjük a husziták sziléziai, pomerániai hadjáratait, magyarországi kapcsolatait (Felvidéki kalandozások, Hunyadi János oldalán is harcoltak a török ellen, Hunyadi Mátyás egy részüket beolvasztotta a híres Fekete seregbe).

A kiállítás március 3-ától tekinthető meg a hajdúböszörményi Hajdúsági Múzeumban.