Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iszapkatasztrófa: folyamatosan dolgoznak a katonák

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. október 19. 9:23

Még mindig fokozott a katonai jelenlét a vörösiszap-katasztrófában érintett Veszprém megyei településeken, Devecseren és Kolontáron. A hetek óta tartó kármentesítésben folyamatosan vettek részt a Magyar Honvédség katonái és segítették a polgári védelem munkáját.

Az elmúlt napokban Devecserben dolgoztak a katonák, házról-házra járva lapátolták az iszapot és hordták szét a mentesítést segítő gipszet az elöntött udvarokban.

A város ellátó pontján, a terület katonai erőinek parancsnoka, Szücs József mérnök ezredes adott tájékoztatást a honvédség feladatairól és a védekezés helyzetéről. A honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: több jelentős feladatra kellett az elmúlt napokban odafigyelniük.

A legtöbben – ötven-ötven katona – a vörös iszap semlegesítésében, valamint a szennyezett anyagok elszállításában

1595908846
segítenek a katasztrófavédelem munkatársainak. A házaknál az udvarokban megülepedett iszapot kellett ellapátolniuk, illetve a gipszet szétszórva itatták fel a lúgos zagyot, hogy az a mélyebb talajrétegekbe ne húzódhasson le.
Az ezredes hangsúlyozta: ezt a feladatot a katonák teljes védőfelszerelésben végzik, a baleseteket igyekeztek megelőzni, ezért minden veszélyes helyzetre felhívták a katonák figyelmét és az egészségügyi szolgálatuk a mentőikkel a helyszínen tartanak ügyeletet.

A Magyar Honvédség katonái négy helyőrségből érkeznek az iszapkatasztrófában érintett településekre. A tatai és a győri, valamint a veszprémi és a pápai katonák kétnaponta váltják egymást. Egy-egy váltásban százan dolgoznak, reggel nyolc órától este hatig mentesítik a kijelölt területet.

1595908846
Szücs ezredestől megtudtuk azt is, hogy a katasztrófa sújtotta terület fölött eseti légtérzárat léptettek életbe. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos magasságban a terület fölé csak különleges engedéllyel lehet repülni. A napokban ezt a „katasztrófa turisták" már motoros sárkányrepülővel is megpróbálták kijátszani, de a légi rendészetet ellátó erők sikeresen beavatkoztak.

Ugyancsak katonák segítik a polgári gépjárművek szennyezett területről történő kilépését is. A várost elhagyó járműveknek mentesítésen és alapos alvázmosáson kell átesniük. Ezt a munkát a székesfehérvári székhelyű MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj katonái végzik. Egy maroknyi csapat pedig Szentesről, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezredtől érkezett, ők Kolontáron, a falu két részét összekötő ideiglenes hídnál teljesítenek szolgálatot. 

Szücs ezredes tájékoztatója végén elmondta még azt is, hogy mivel az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ered van a legközelebb a katasztrófa helyszínéhez, az elmúlt hetekben szinte minden logisztikai feladat az alakulatra hárult. A napi ellátások, az élelmezés, az egészségügyi ellátás és az üzemanyag kiszállítástól elkezdve, az ide vezényelt állomány elhelyezése mind-mind olyan probléma volt, ami külön tervezést és anyagi biztosítási hátteret igényelt.

1595908846
 

1595908846

 

1595908846