Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iszlamista győzelmet hozhatnak a választások Egyiptomban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 4. 10:01

Az iszlamisták, közöttük is mindenekelőtt a Muzulmán Testvérek előretörését hozták az egyiptomi választások első fordulójának december 3. estig hozzáférhető, még mindig csak részleges eredményei.

A Muzulmán Testvérek a nem végleges adatok szerint a voksok mintegy 40 százalékát kapták, aminek tudatában pártjuk a mozgalom mérsékelt voltát igyekszik hangsúlyozni, elhatárolódva a radikális szalafistáktól, akik az eddig elérhető információk alapján 20-30 százalékot mondhatnak magukénak.
A hétfőn és kedden lezajlott választásokról péntek este a választási bizottság vezetője még csak rendkívüli részvételi arányról – 62 százalék – tudott beszámolni, a pártok eredményeiről nem.

A sajtó és a különböző formációk által szolgáltatott adatok mindenesetre az iszlamisták győzelmét és a laikusok, liberálisok vereségét erősítik.

Az al-Ahrám című kormánylap szerint a Szuezi-csatorna mentén lévő Port-Szaidban 32,5 százalékot kapott a Muzulmán Testvériség pártja, 20,7 százalékot az an-Núr (a szalafisták pártja), 12,9 százalékot a Vaszat (mérsékelt iszlamista párt), míg a Vafd liberálisai 14 százalékot. Ugyanebben a városban, Georges Iszhak, a Mubarak-rendszer elleni mozgalom, a Kifája alapítója nem jutott mandátumhoz.

Kairó jómódú negyedében, Heliopoliszban az első fordulóban nyert Amr Hemzávi liberális politikus, de a januári-februári népfelkelés ismert személyiségei másutt vereséget szenvedtek. A turistákkal teli Vörös-tenger kormányzóságban a Muzulmán Testvérek 30 százalékot értek el, kétszer annyit, mint a liberális pártok szövetsége, az Egyiptomi Tömb.

Az al-Maszri al-Jóm című független lap megjegyezte, hogy egyetlen nő sem nyert az első fordulóban. Az eddigi választások az egyiptomi kormányzóságok egyharmadában – többek közt Kairóban és Alexandriában, a két legnagyobb városban – zajlottak le. A következő fordulót hétfőn és kedden tervezik.