Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teljes az ausztrál Tiger flotta

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. december 4. 7:29

Az Australian Aerospace (a Eurocopter leányvállalata) 2011. december 1-jén, csütörtökön adta át ünnepélyes keretek között az Ausztrál Védelmi Erők számára a még 2001 decemberében megrendelt 22 darab Tiger ARH (Armed Reconnaissance Helicopter) helikopter utolsó példányát.

A mérföldkövet jelentő, jeles eseménynek a gyártó Brisbane-i központja adott otthont. Az üzlet értéke elérte a 2 milliárd dollárt, a 22 Tigerrel a kiöregedő OH-58 Kiowa, illetve az UH-1 Iroquois flottát váltják majd le. A Tiger programot számos technikai probléma, illetve az átadási határidők kitolódása is nehezítette, korábban a beszerzés felkerült azon projektet listájára, melyek törlését fontolóra vette az ausztrál kormány.

Az Australian Aerospace igazgatója az utolsó példány átadása kapcsán elmondta: „A Tiger ARH egy komplex és sok energiát igénylő program volt, mely számtalan akadályt gördített a partnerek elé. Ugyanakkor az Australian Aerospace kooperatív hozzáállásának, illetve nagyfokú közreműködésének is köszönhetően, ipari partnereink és az ADF képes volt véghezvinni a kitűzött célt."

A Tiger helikopterek várhatóan 2012-ben lesznek hadrafoghatóak. A Eurocopter által gyártott, kategóriájában az egyik legkorszerűbb típusnak számító Tiger-t Ausztrália mellett Németország, Franciaország és Spanyolország is rendszeresítette.

 

Címkékhelikopter