Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ivóvizet hoztak a katonák

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Karsai Mátyás |  2022. július 1. 21:05

Július elsejétől a Magyar Honvédség is aktívan segíti Solymár nagyközség ivóvíz-ellátását. A katonák két, egyenként nyolc köbméteres ivóvízszállító gépjárművel szállítanak vizet a település magasabban fekvő víztározóiba.

IMG_2830

A magas nyári hőmérséklet miatt a lakosság vízfogyasztása megnőtt, emiatt a Pest megyei Solymáron a kritikus szint alá csökkent a magasabban fekvő tározók vízszintje. Elsőként a Duna Menti Regionális Vízmű ZRt. állított be két vízszállító járművet, majd a Magyar Honvédség segítségét is kérték a közúti szállítókapacitás növelésére. Mint Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője péntek délután a helyszínen elmondta: a Székesfehérvárról érkezett katonai járművek huszonnégy órás szolgálatot ellátva fogják folyamatosan tölteni ivóvízzel a tározókat.

IMG_2854

A képviselő kiemelte: köszönetet mond Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek és a Magyar Honvédségnek azért, hogy kérését követően nagyon gyorsan el is indult a segítség Solymár felé. Mint kiemelte, ez csak az első „lépcső”, hiszen a honvédség a két gépjármű mellett további segítséget is nyújt: a szentendrei MH Altiszti Akadémiára települő, speciális ivóvíz-zacskózó rendszer segítségével a lakosságot folyamatosan, jelentős mennyiségű, biztonságos csomagolású ivóvízzel lehet majd ellátni. Ezzel a infrastruktúrával 8-10 ezer liter zacskós ivóvíz kiosztása is lehetővé válik a vízhiányos területen élő lakosság számára. Az első 20 ezer liternyi, még a szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél bezacskózott ivóvíz már szombat reggel megérkezik Solymárra, a jövő hét elején pedig - a gépsor összeszerelését követően szükséges fertőtlenítés és mikrobiológiai bevizsgálás elvégzése után - megindulhat Szentendrén is a biztonságos ivóvíz bezacskózása és elszállítása Solymárra, valamint a térség többi, ivóvízhiány sújtotta településére.