Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ízelítő a katonaéletből

Szöveg: Horváth Béla |  2009. május 20. 9:41

Első kézből szerezhettek tapasztalatokat a civilek a katonák mindennapjairól Hajdúhadházon, a Vay Ádám Kiképzőbázison. A debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljának katonai megmutatták, hogyan is néz ki az élet a felderítőknél.

Az alegység katonái felvonultattak rengeteg technikát, megmozgattak jó néhány speciálisan felkészített csapat- és mélységi felderítőt, hogy megtudja Debrecen és környéke, jól képzett katonák költöztek át Egerből Debrecenbe a haderőreform miatt, mintegy két évvel ezelőtt.

A hajdúhadházi gyakorlótér kapuja a derecskei I. Rákóczi György Gimnázium és Szakközépiskola valamint a Kossuth Laktanyával szomszédos Gábor Dénes Elekronikai Műszaki Szakközépiskola hallgatói előtt két napig állt nyitva. E két napon közel kétszáz iskolás tett látogatást a gyakorlótéren, akik közül sokan a honvédelmi alapismeretek tantárgyat is felvették az iskolájukban, mint érettségi tantárgyat.

A diákok szemtanúi lehettek annak, milyen is egy helikopteres kirakás vagy éppen ereszkedés, egy épületen való rajtaütés, s hogyan is néz ki egy igazi katonai tábor az erdő közepén. A tanulók érdeklődve tanulmányozták a felderítő csoport által üzemeltetett rejtett figyelőt is.
Rengeteg kíváncsi tekintet szegeződött a fegyverzettechnikai bemutatóra is, ahol közelebbről is megnézhették, sőt akár kézben is tarthatták a tanulók a fegyvereket, persze a katonák segítségével és odafigyelésével. A tanulók szájtátva figyelték tanáraikkal a közelharc bemutatót, ami osztatlan sikert aratott körükben.

Az elöljárók lehetővé tették, hogy a gyerekek kipróbálják és terepen utazhassanak katonai tehergépkocsival, terepjáróval és persze a páratlan sikerű BTR-ekkel is. Volt öröm, sikoltozás, rengeteg por, egész nap zúgott a harcjármű, ami minden tanulóval tett egy nagy kört a gyakorlótéren, miközben helikopter cikázott a levegőben. Ez alatt, kicsivel arrébb – és fentebb – ejtőernyősök jelentek meg az égen, akiket a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj mélységi felderítői közül válogattak.

1595887252
 

A gyerekeket Horváth Béla főtörzsőrmester kísérte a gyakorlótéren, aki heti 2 alkalommal órarend szerint oktatja a diákoknak a honvédelmi alapismereteket.
Nagy Gábor, aki a derecskei iskola 10/a osztályos tanulója, lelkesen figyelte a felderítők munkáját és profizmusát. Mivel édesapja tisztként szolgált, már gyermekkorában rengeteget járt be honvédségi létesítményekbe, így nem véletlen az érdeklődés és az elkötelezettsége a hadsereg iránt. Gábor elhatározása az, mindenképpen a honvédelmi alapismeretek tantárgyat választja majd, amit már a jövő tanévben, tizenegyedikesként tanulni fog. Emellett pedig már hét éve kung-fuzik. Feltett szándéka hogy Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre nyerjen felvételt, úgy gondolja, ez az érettségi tantárgy nagymértékben segíti majd a felkészülést. A családja is támogatja és segíti őt céljai elérésében, és a bemutatók is megerősítették őt abban, hogy katonai pályára lépjen.

Kuki Fruzsina nagy érdeklődéssel tanulmányozta a fegyvereket, kérdezve a katonákat, mi mire való. Fruzsina 11.b osztályos tanuló a derecskei iskolában, aki a honvéd szakon az első évet zárja az idén. A „nyílt" nap számára is rengeteg újdonsággal szolgált, annak ellenére, hogy ő minden katonai bemutatót megnéz, amire az iskola hivatalos. Fruzsina meggyőződése hogy előnyt kovácsol abból, hogy a honvéd szakon tanul, mert ez által rengeteg ismeretet gyűjthet majd a továbbtanuláshoz. Az ő tervei között is az szerepel, hogy felvételt nyer a Zrínyi Egyetem védelempolitikai szakára.
Gyermekkori álma, hogy katona legyen, s hogy ezen a pályán helyezkedjen el. Fruzsina jó tanuló, emellett nemzetközi úszóbajnoki címmel büszkélkedhet, de külön felkészüléssel biztosítja be magát a leendő pályájára, edz és magántanárhoz is jár, az eredményesebb felvételi érdekében.

Jól sikerült tehát a nyílt nap, hiszen rengeteg érdeklődő fiatal ismerkedett meg a katonai élet szépségeivel, úgy, hogy közben rengeteg élménnyel gazdagodva térhettek haza a nap végén.

1595887252
 

Fotó: Csehiné Sárkány Beáta