Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael fele-fele arányban megosztott

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 19. 14:21

Az izraeliek 51 százaléka ellenzi a kelet-jeruzsálemi telepépítések befagyasztását, míg 46 százalék hajlandó lenne elfogadni az építkezések leállítását, amit az Egyesült Államok is követel – derült ki a Jediót Ahronót című izraeli napilap pénteki számában megjelent felmérés eredményeiből.

Egy másik, a Háárec című lap megrendelésére készült felmérésben ugyanerre a kérdésre a megkérdezettek 48 százaléka felelt elutasítóan, míg 41 százaléknak volt megengedő véleménye.

Mindkét lap közvélemény-kutatási adatai szerint némileg csökkent a kormányzó Likud párt népszerűsége az amerikai-izraeli viszony lehűlése miatt. Ha most tartanának választásokat a zsidó államban, a jelenleg ellenzéki Kadima jutna a legtöbb mandátumhoz, a Likud csak a második helyet szerezné meg.

A Háárec felméréséből viszont az látszik, hogy a válaszadók döntő többsége, 69 százaléka úgy véli, Barack Obama amerikai elnök “tisztességesen, sőt pozitívan" viszonyul Izraelhez.

Az amerikai-izraeli kapcsolatokban fennakadást okozott, hogy a zsidó állam belügyminisztériuma a múlt héten éppen Joe Biden amerikai alelnök közel-keleti látogatása idején jelentette be újabb 1600 kelet-jeruzsálemi lakás építésének tervét. Obama hangsúlyozta, hogy a két ország viszonya nem jutott válságba a kelet-jeruzsálemi telepépítési terv miatt, jóllehet az “szerencsétlen döntés" volt Izrael részéről.