Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazajöttek, elbúcsúztak: visszafogadó Budapesten

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. március 19. 13:52

A Magyar Honvédség Műveleti Központban péntek délelőtt köszöntötték a külszolgálatról nemrégiben hazatérteket, így a Sínai-félszigeten állomásozó Többnemzeti Erők és Megfigyelők (MFO), az ENSZ Libanoni Békefenntartó Erők (INIFIL), a nyugat-szaharai (MINURSO), valamint a kongói misszió (EU SEC DR KONGO) hazatért magyar katonáit és rendőreit.

A Sínai-félszigeten állomásozó Többnemzeti Erők és Megfigyelők (MFO), az ENSZ Libanoni Békefenntartó Erők (INIFIL), a nyugat-szaharai (MINURSO), valamint a kongói misszió (EU SEC DR KONGO) hazatért magyar katonáinak és rendőreinek szervezett ünnepségen a Himnusz elhangzása után Dr. Somssich Gabriella rendőr dandártábornok, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium rendészeti és tervezési főosztályvezetője, valamint Süle Attila mk. ezredes, a Magyar Honvédség Műveleti Központ parancsnoka elismeréseket, kitüntetéseket és ajándéktárgyakat adott át az állománynak.

Süle Attila az ünnepségen úgy fogalmazott: „A Sínai-félszigeten állomásozó többnemzeti misszióból az ünnepségesen 17-en -12 katona és 5 rendőr – vesznek részt. A Magyar Köztársaság 38 fős katonai és rendőri kontingense vesz részt az MFO misszióban, mely 1982-ben kezdte meg működését, és mely a biztonsági zónákra meghatározott katonai ellenőrzése, megfigyelése és jelentése érdekében jött létre", hangsúlyozta a parancsnok, majd kiemelte a külszolgálatot teljesítők legfontosabb feladatait, többek között a baleseti a bűnügyi helyszínelést, a bűnügyi nyomozati munkát, a bűnmegelőzést, a járőrözést, a közlekedésbiztonság-és sebesség-ellenőrzés végrehajtását is. Mint mondta: a misszióban szolgáló katonák és rendőrök az elmúlt hetekben végrehajtott váltás során ezeket a feladatokat átadták és fél, másfél, és két év szolgálat után ismét itthon vannak. „Külön köszönöm az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium állománya által végzett kiemelkedő feladatellátást a kontingensparancsnok helyettesi, a váltásparancsnoki és nyomozói, járőri helyszínelő beosztásokban is", tette hozzá a parancsnok, aki ezután megköszönte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, és Nemzetközi Oktatási és Polgári Válságkezelő Központ képviselőinek a folyamatos támogatást és együttműködést is.

A parancsnok külön köszöntötte a NATO Iraki Kiképző Misszióból hazatért Dr. Kovács Tibor mk. ezredest. „Hazánktól távol, egy feszült biztonsági helyzetben működő ország katonai felső vezetésének támogatásában kamatoztatta felkészültségét és szaktudását", mondta a parancsnok, és hozzátette: a nyolc hónapra kiinduló iraki misszió második felében Kovács ezredes eredményesen és példamutatóan végezte feladatát, minden kihívásnak megfelelt. Süle Attila ugyancsak köszöntötte a másfél éves nyugat-szaharai külszolgálatát befejező Séra Zoltán mk. alezredest, valamint az Európai Unió kongói missziójából két év után hazatért Kiss Gábor főhadnagyot is.

A visszafogadó ünnepségen két fő hivatalos elbúcsúztatására is sor került. „A magyar katonák Irakban 2004 óta különböző feladatok ellátásával eredményesen és nemzetközi elismeréssel vesznek részt a NATO missziójában. Jelenleg a Magyar Köztársaság Irakban, a NATO Kiképző Misszióban három fővel képviselteti magát", mondta, majd köszöntötte a kiutazás előtt álló Juhász István alezredest, és Sziráki László őrnagyot is, akik vállalták a missziós feladatot.

Az ünnepségen pohárköszöntőt mondott Dr. Boda József rendőr dandártábornok, a Belügyminisztérium Nemzetközi Oktatási Központjának igazgatója, aki a hozzátartozóknak, családtagoknak megköszönte a támogatást. Mint mondta: biztos családi háttér nélkül komoly kihívás másfél, vagy akár két évet távol tölteni nehéz körülmények között. Megköszönte a kontingens munkáját is, és köszönetet mondott a Honvédelmi Minisztériumnak, valamint a Műveleti Központnak a segítségért és együttműködésért, melyet az állomány felkészítésében, kihelyezésében, a kinti foglalkozásban és hazatértük utáni beilleszkedésben nyújtottak.

A rendezvény végezetül állófogadással zárult.