Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael ismeretlen típusú rakétát tesztel

Szöveg: Háború Művészete |  2008. január 21. 7:42

Több ezer izraeli – akik a Tel-Avivból Jeruzsálembe vezető úton autóztak – tett bejelentést még csütörtökön, a reggeli órákban, hogy egy rakétát láttak az égen. Az izraeli védelmi minisztérium elismerte, hogy rakétatesztet hajtottak végre az ország középső részén található Palmahim légibázisról.

A védelmi minisztérium közleményében semmiféle információval nem szolgált a rakéta típusát illetően. Annyit mondtak a rakétaindítással kapcsolatban, hogy a rakéta hajtóművét tesztelték, és a kísérlet sikeres volt.

A Palmahim légibázis az izraeli nagy hatótávolságú rakéták indítóbázisa, többek között itt található az Arrow Rakétavédelmi Rendszer és a Shavit műholdas rakétaindító állványok. Külföldi források szerint a bázison megtalálható a Jericho föld-föld rakéta is.

A források azt is tudni vélik, hogy a Jericho nukleáris robbanófejjel is rendelkezhet.

A szemtanúk elmondása alapján a rakéta hajtóműve a kilövés után „leállt", majd újraindult. Ez a jelenség a kétfokozatú, nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták sajátossága.

Külföldi hírforrások azt is tudni vélik, hogy Izrael a Jericho föld-föld rakétát még az 1960-as években kezdte fejleszteni, ennek eredménye a Jericho III, amelynek hatótávolsága több mint 5000 kilométer, és 1000 kilogrammos robbanófej célba juttatására képes. Egyes szakértői vélemények szerint a Jericho III-at tesztelték csütörtökön.

Címkékrakéta