Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael ismét a CH-53-ast választotta

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2022. január 24. 15:14

Már a 2021-es évben kiderült, hogy Izrael kiöregedő, több mint 50 éve hadrendben álló CH-53D flottájának leváltására ismét ezt a típust választotta: tizenkét darab CH-53K nehéz szállító helikopter beszerzéséről döntöttek a felek.

ch-53d-3

A helikopterek beszerzési értéke meghaladja a 2 milliárd dollárt és további hat darab esetleges szállítására is kiterjed a szerződés, a megállapodás hosszas tárgyalási folyamat eredménye. Az előkészületi időszakban az Izraeli Légierő Parancsnoksága több alkalommal járt az Egyesült Államokban, hogy értékelje a helikoptereket, miután saját helikoptervezetőikkel is tesztelték őket. A CH-53K elsősorban az Izraeli Fegyveres Erők különleges műveleti erőinek a támogatására szolgál majd. Az új forgószárnyasok biztosítják a csapatok és rakomány szállítását, valamint a kutatási és mentési műveleteket is.

ch-53k-2

A megállapodás értelmében a CH-53K helikopterek első szállításait 2025-re tervezik: ez a gépek leszállítása mellett T408-GE-400-as hajtóművek, alkatrészek, segéd- és tesztberendezések szállítását, műszaki dokumentációt, infrastrukturális létesítmények tervezését és kivitelezését, a személyzet képzését és karbantartását is biztosítja.

Az izraeli védelmi minisztérium 2021 februárjában jelentette be, hogy CH-53K King Stallion helikoptereket vásárol a Lockheed Martintól és nem a konkurens Boeing CH-47F Chinook-ot választja.

Az 1960-as évek vége óta szolgálatban lévő, Tel Nof légibázison állomásozó CH-53D Yasur helikopterek pótlására megérett az idő. A CH-53 Yasur az Izraeli Fegyveres Erők által használt elsődleges helikopter csapatok és készletek szállítására, valamint kutatási és mentési műveletek végrehajtására. Az izraeli légierő jelenleg körülbelül 23 darab CH-53-as helikopterrel rendelkezik.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika