Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A TAKUBA művelettel kapcsolatos politikai és katonai fejleményekről tárgyalt a honvédelmi miniszter

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: a minisztérium felvétele |  2022. január 24. 15:50

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter kétoldalú telefonbeszélgetést folytatott Florence Parly-val, a Francia Fegyveres Erők minisztériumának vezetőjével január 24-én, hétfőn.

hm_fotó_

A Párizs által kezdeményezett beszélgetés során megvitatták a Mali térségében települő Takuba művelettel kapcsolatos politikai és katonai fejleményeket. Mint ismeretes, a magyar parlament határozata alapján hazánk – a megfelelő előkészítő folyamatok lezárását követően - csatlakozik a Takuba művelethez, amely jelenleg Mali és Niger térségében zajlik.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a beszélgetés során kiemelte, hogy Magyarország elkötelezett a terrorizmus elleni nemzetközi együttműködés támogatásában, továbbá abban, hogy a válságokat ott kezeljük, ahol keletkeznek. A honvédelmi tárca vezetője azt is aláhúzta, hogy az Országgyűlés egyértelmű mandátumot adott a Magyar Honvédségnek, amelynek keretében a felkészülés folytatódik. Egyben azt is megerősítette, hogy a francia féllel történő intenzív kapcsolattartás és információ csere továbbra is központi eleme a Takuba részvétellel kapcsolatos előkészületeknek.