Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael készen áll a szíriai menekültek befogadására?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 11. 20:15

Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének bukása esetén Izraelnek „készen kell állnia” alavita menekültek befogadására a Golán-fennsíkra – jelentette ki január 10-én, kedden Benni Ganc vezérkari főnök.

„Aszad bukását megsínylené az alavita közösség" – mondta az altábornagy a kneszet külügyi és védelmi bizottsága előtt a bizottsági szóvivő beszámolója szerint. Ganc közölte: arra számít, hogy a népi felkelés megbuktatja a szíriai államfőt, aki az alavita kisebbség tagja.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter a hónap elején figyelmeztetett Aszad kényszerű távozásának lehetséges következményeire a Golán helyzetét illetően. A fennsíkot Izrael 1967-ben foglalta el, majd 1981-ben annektálta.

Izraeli katonai vezetők az utóbbi időben felidézték annak lehetőségét, hogy szélsőséges iszlamista csoportok kihasználják az Aszad bukása keltette zűrzavart Izrael-ellenes „provokációkra" a Golánon. Mintegy húszezer izraeli telepes él a fennsíkon, miközben Damaszkusz az egész terület visszaadását követeli egy Izraellel kötendő békemegállapodás előfeltételeként.

A vezérkari főnök kedden a bizottság előtt azt is lehetségesnek mondta, hogy maga Aszad próbál zavart kelteni Izraellel a Golán-fennsíkon, így próbálva csillapítani az ellenállást kormányával szemben.