Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael: ki tehet a kínos helyzetről?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 13. 6:57

Izraelben megváltoztatják a fontos kormányzati döntések meghozatalának és bejelentésének mechanizmusát, hogy megelőzhessék az olyan kínos helyzetek kialakulását, mint amilyen az amerikai alelnök látogatásakor előállt. Az izraeli belügyminiszter éppen Joe Biden jeruzsálemi útja alatt jelentette be 1600 új lakás felépítését Kelet-Jeruzsálemben.

Köztudott, hogy a városrész zsidó betelepítését nem csak a palesztinok ellenzik, hanem az amerikai kormányzat is.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő bocsánatkérésre kényszerült, az Arab Liga pedig bejelentette, hogy nem kezdődnek meg a közvetett izraeli-palesztin béketárgyalások, amíg nem állítják le a lakásépítést. Az incidens miatt az Izraeli Munkapárt bejelentette: fontolóra kell vennie, hogy kilépjen-e a kormánykoalícióból, amelybe azért lépett be, hogy újra lehessen indítani a megbékélési folyamatot a palesztinokkal. Netanjahu a belügyminiszterre hárította a felelősséget “a szerencsétlen időzítés" miatt, de magát az építési tervet nem utasította el.

A miniszterelnököt keményen bírálja az izraeli sajtó. A nagy példányszámú Jediot Ahronot egyenesen felvetette a kérdést, hogy Netanjahu “hazug-e vagy alkalmatlan" a kormány vezetésére, mivel azt állítja, hogy nem tudott a belügyminiszter döntéséről. “Mi a jobb? Egy miniszterelnök, aki a legrosszabbkor hagy jóvá egy kelet-jeruzsálemi építési tervet, vagy egy olyan miniszterelnök, aki nem tudja, hogy mi történik a kormányában?" – kérdezte.

A baloldali Háárec szerint “noha Washington is megpróbálja csökkenteni a veszekedés jelentőségét, el fog jönni az a pillanat, amikor az izraeli kormánynak meg kell fizetnie a számlát" a békefolyamatban okozott kárért.