Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael kivonul egy megosztott faluból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 17. 15:09

Izrael kivonja csapatait egy, a libanoni határon fekvő megosztott falu északi, vagyis libanoni területen lévő részéből. A Golan-fennsíkhoz közeli települést, Gadzsart Izrael az 1967-es háborúban foglalta el, majd 2000-ben, amikor Dél-Libanon 22 éves megszállása után kivonult a térségből, kiürítette.

A Hezbollah libanoni síita szervezettel 2006 nyarán folytatott háborúja idején Izrael visszafoglalta a falut, azzal érvelve, hogy Gadzsar a gerillák támadásainak kiindulópontja és csempészútvonal.

Az izraeli biztonsági kabinet szerdai döntésében nem jelölte meg a csapatkivonás kezdetének dátumát, mondván, hogy a Libanonban állomásozó ENSZ-békefenntartókkal még egyeztet biztonsági kérdésekről. Egyelőre sem az ENSZ-kontingens, sem a Hezbollah nem reagált az izraeli döntésre.

Gadzsar a libanoni-szíriai-izraeli határ találkozásának az övezetében fekszik. 2200 lakosa közül több mint 1500 él a határ északi oldalán. Azt szeretnék, hogy településük újraegyesüljön, függetlenül attól, hogy ki tartja ellenőrzés alatt a falut.

Bonyolítja a település helyzetének a rendezését, hogy a lakosok felvették az izraeli állampolgárságot. A település szóvivője azonban arra panaszkodik, hogy az izraeli kormány nem viseli gondját a helybelieknek, akik legszívesebben szíriai fennhatóság alatt élnének.