Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael lezárta a gázai áruforgalmi átkelőt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. augusztus 12. 16:31

Izrael határozatlan időre lezárta kedd reggeltől a gázai áruforgalmi átkelőhelyet Kerem Salomnál a gyújtó léggömbök újbóli megjelenése miatt.

Bár a koronavírus nyomán szüneteltek a gázai határ menti palesztin határsértő akciók, az elmúlt napokban ismét megjelentek az övezet környékén a Gázából indított, robbanó töltettel vagy benzines bombákkal felszerelt léggömbök. Az övezetből másfél évvel ezelőtt kezdtek gyúlékony anyaggal, majd gránátokkal és lőszerekkel felszerelt léggömböket indítani Izrael felé, emellett a palesztinok tavaly péntekenként tömegtüntetéseket tartottak a határon.

A Háárec című újság hírportálja most azt írja: az elmúlt héten újra több ilyen léggömböt észlelt az izraeli hadsereg, válaszul Hamász-célpontokat támadtak Gázában. Azonban ez nem segített, az elmúlt néhány napban ismét gyújtó léggömböket eregettek Izrael felé, a nyugatra fújó tengerparti széllel, robbanásokat és tüzet okozva az izraeli erdőkben és mezőgazdasági területeken. Az Izraeli Természetvédelmi Hatóság jelentése szerint eddig körülbelül 250 hektár terület pusztult el emiatt.

A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet képviselői azt mondták a Háárecnek, hogy azért kezdtek ismét gyújtó léggömböket küldeni Izraelbe, mert ezzel azt üzenik Izraelnek és a nemzetközi közösségnek, hogy elegük van abból, hogy leállt az előrelépés életkörülményeik javításában. – Azt mondták, hogy vannak megállapodások és egyezmények a projektek előmozdításáról elsősorban az infrastruktúrában és a humanitárius ellátás területén, de úgy tűnik, hogy minden beragadt – nyilatkozta a Hamász egyik vezető tisztviselője. Hozzátették: Gáza mindeddig csak 100 dollár támogatást szerzett Katarból a szegényeknek, de ez nem elég.

A Hamászt Izrael, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti. Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Egyiptomtól a Gázai övezetet, majd 2005-ben egyoldalúan kivonta onnan hadseregét és evakuálta az ott korábban letelepedett izraelieket.

Izrael és Egyiptom azonban továbbra is ellenőrzik a Gázai övezet határait, és Izrael gyakran az átkelőhelyek lezárásával próbál úrrá lenni a Gázai övezetből területére indított rakétákon, vagy más, határ menti erőszakos cselekedeteken.