Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael visszautasította Katar újabb ajánlatát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 18. 13:30

Izrael visszautasította Katar ismételt ajánlatát a diplomáciai kapcsolatok helyreállítására – jelentette kedden a Háárec című izraeli napilap. Katar azt ajánlotta, hogy Izrael újból megnyithatja dohai diplomáciai képviseletét, ha a katariak részt vehetnek a Gázai övezet újjáépítésében, és bevihetik a blokád alatt lévő területre az ehhez szükséges eszközöket és anyagokat.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és külügyminisztere, Avigdor Liberman először pozitívan fogadta az ajánlatot, de végül elvetették az ötletet, mondván, Katar így nyert jogait arra használhatná, hogy „bunkereket és megerősített rakétaállásokat építsen" az övezetben.

Katar 2008 decemberében találkozón vendégül látta Irán, valamint a Hamász és az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin mozgalmak képviselőit. A megbeszélés során mondta ki, hogy megszakítja kapcsolatait a zsidó állammal a Gázai övezetben zajló izraeli offenzíva elleni tiltakozásként. 2009 januárjában azután fel is szólította Roj Rózenblitet, a dohai izraeli képviselet vezetőjét, hogy hagyja el Katart.

Hat hónappal ezelőtt Katar hivatalos és nem hivatalos csatornákon, az Egyesült Államok és Franciaország közvetítésével üzeneteket adott át Izraelnek. Ezekben az Perzsa-öböl menti állam a diplomáciai kapcsolatok helyreállításáért cserébe azt kérte Izraeltől, hadd kezdje meg az újjáépítést a Gázai övezetben. Emellett a zsidó államnak nyilvánosan is ki kellett volna fejeznie nagyrabecsülését az emirátus iránt.

Az izraeli külügyminisztériumban és a miniszterelnöki hivatalban fontolóra vették az ajánlatot. Élénk vita alakult ki azok között, akik megadnák volna Katarnak, amit kér, és azok között, akik szerint az ország lepaktált az ellenséggel, így felesleges „ajándékot adni" neki. Végül azért vették le az ötletet a napirendről, mert az amerikaiak is ellenezték.

Katar azonban folytatta a diplomáciai offenzívát, és két hónappal ezelőtt újabb ajánlatot tett. Liberman, Netanjahu és Uzi Arad nemzetbiztonsági tanácsadó is hajlott arra, hogy ez alkalommal megegyezzenek a katariakkal, de végül ez az ötlet is az előző sorsára jutott. A probléma az volt, hogy Katar jóval nagyobb mennyiségű építőanyagra kért beszállítási engedélyt, mint amennyire Izrael hajlandó lett volna megadni azt.

Egy izraeli tisztségviselő szerint az „ilyen hatalmas mennyiségű építőanyag beengedése sérti Izrael biztonsági érdekeit, hiszen arra is jó lehet, hogy a Hamász bunkereket és megerősített rakéta-indítóállásokat építsen belőle".