Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izraeli atomarzenál: folytatódik a lebegtetés

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 8. 6:31

Izrael az Egyesült Államok támogatásával fenntartja a “homály” politikáját atomfegyverprogramjával kapcsolatban – közölte szerdán Danni Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes. Eddig egyetlen izraeli vezető sem merte megtörni a tabut annak beismerésével, hogy Izraelnek van atomfegyver-arzenálja.

“A homály politikája az izraeli nemzetbiztonság alapja, amelyet az Egyesült Államok igen fontosnak tart. Semmi ok arra, hogy az amerikaiak változtassanak hozzáállásukon, vagy megváltozzon az izraeli álláspont" – mondta Ajalon az izraeli katonai rádióban.

A különböző izraeli kormányok már több mint negyven éve állítják, hogy országuk nem fogja elsőként bevezetni az atomfegyvereket a Közel-Keleten, külföldi szakértők szerint azonban Izraelnek több mint 200 atombombája van. “Ez a politika folytatódik, és egyetlen ország sem változtatja meg semmilyen nyomással" – tette hozzá a külügyminiszter-helyettes.

Ajalon abból az alkalomból nyilatkozott, hogy Barack Obama amerikai elnök a biztonságról és az atomsorompóról tartandó csúcstalálkozóra hívta meg április 12-13-ra Washingtonba a világ mintegy negyven vezetőjét. A csúcstalálkozón várhatóan Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő is részt vesz.

A “homály" politikája 1965 óta hivatalos izraeli álláspont, amikor felavatták a Negev-sivatagban a dimónai atomerőművet. Ezt követően Izrael megállapodott az Egyesült Államokkal, hogy az izraeli vezetők tartózkodnak minden nyilvános állásfoglalástól országuk nukleáris potenciáljáról. Ennek fejében Washington vállalta, hogy nem gyakorol nyomást Izraelre a kérdésben. Ezen túl a kérdés taglalására katonai cenzúra felügyel, amelyet az izraeli média “külföldi szakértőkre" való hivatkozásra kerül ki.

Minden külföldi beavatkozás elkerülése érdekében – Indiához, Pakisztánhoz és Kubához hasonlóan – Izrael sem írta alá az atomsorompó-egyezményt, így nem kell alávetnie magát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrzéseinek.

Eddig egyetlen izraeli vezető sem merte megtörni a tabut annak beismerésével, hogy Izraelnek van atomfegyver-arzenálja.

Az izraeli atomprogram atyjának tekintett Simon Peresz jelenlegi államfő 2001-ben az izraeli televízióban bemutatott dokumentumfilmben beismerte, Franciaország 1956-ban hozzájárult, hogy “atomkapacitáshoz" juttatja Izraelt. “A négy korabeli atomhatalom, az Egyesült Államok, a Szovjetunió, Nagy-Britannia és Franciaország közül ez utóbbi volt képes segíteni nekünk" – jelentette ki Peresz.