Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izraeli katonák letartóztatták a palesztin parlament Hamász-elnökét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 21. 16:40

Izraeli katonák letartóztatták január 19-én, csütörtök este egy ciszjordániai ellenőrzőpontnál a palesztin parlament Hamász-tagságú elnökét, Azíz Dvejket – közölte a politikus kabinetirodájának igazgatója az AFP-vel.

Dvejket a Rámalláh és Jeruzsálem között úton vették őrizetbe, miközben a politikus a dél-ciszjordániai Hebron felé tartott.

Az izraeli hadsereg egyelőre nem erősítette meg a letartóztatás hírét.

Ahmád Bahár, a palesztin parlament ugyancsak Hamász-tag alelnöke úgy vélte, hogy Izrael ezzel a lépéssel az egymással rivális palesztin frakciók megbékélési folyamatát akarja megtorpedózni és akadályozni igyekszik a palesztin törvényhozás ciszjordániai tevékenységét.

A földrajzprofesszor Dvejk 2006-ban került a Palesztin Törvényhozási Tanács (parlament) élére, miután ugyanabban az évben a Hamász megnyerte a választásokat. Mióta a Hamász 2007-ben ellenőrzése alá vonta a Gázai övezetet, a palesztin parlament tevékenysége gyakorlatilag Ciszjordániára szorítkozik.

A Hamász és a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah-mozgalom a közelmúltban ígéretes erőfeszítéseket a megbékélésére, és ennek a folyamatnak a részét képzi a palesztin parlament működésének a helyreállítása is.

Izrael a 74 Hamász parlamenti képviselő közül 21-et vett őrizetbe.

Címkékgyakorlat