Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magyar kultúra napja Szentendrén

Szöveg: Dr. Varga József |  2012. január 21. 14:34

„Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések minden évben alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket, melyre jelenünk, és reményeink szerint jövőnk is épülhet” – hangsúlyozta Mikusi Zsolt ezredes, az MH Altiszti Akadémia (MH AA) megbízott parancsnoka a magyar kultúra napja alkalmából a szentendrei laktanyában tartott ünnepi rendezvény megnyitóján.

Az MH AA és jogelődjei – mint 1989 óta minden évben – idén is a Himnusz születésének évfordulóján, az eseményhez méltó módon irányították rá a figyelmet a kultúra fontosságára, személyiség- és közösségformáló szerepére. „Rendhagyó e megemlékezés, mert a kultúra több ága is megjelenik a mai rendezvényen. A nemzeti Himnuszunk és annak szerzője előtti tisztelgés szándékával fotókiállítást rendeztünk és ünnepi programot állítottunk össze" – mondta Mikusi ezredes.

1595930449
A program keretét Keceli Gabriella fotóművész gyűjteményes kiállítása képezte, amelyben a „hagyományos" táj- és emberábrázolás mellett fotógrafikai kísérletek és a legújabb technikával készült 3D-s alkotások is elbűvölték a résztvevőket. A sokoldalú művésznő − aki egyébként nyomdamérnökként a tipográfia és képalkotás avatott szakértője − rajzol, fest, ékszereket készít és verseket is ír.

A kultúra napi megemlékezés annyiban is rendhagyónak számított, hogy a művésznő baráti társasága – Bella Péter tekerőlantművész, Bánky Tibor, Knopp Ferenc, Lengyel Rozália, Mohainé Mágnes versmondó – is közreműködött.

Arról, hogy teljes legyen az esztétikai élmény, az MH AA helyőrségi zenekar kvartettjének muzsikája, Zubor Enikő törzsőrmester fuvolazenéje, illetve Szabó Anna és Bálint Ákos pomázi táncművészek páros tánca gondoskodtak.

Keceli Gabriella fotóművész a magyar kultúra napja alkalmából rendezett tárlata egy hónapon át tekinthető meg az MH AA művelődési központjának aulájában.

Fotó: A szerző felvételei