Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Spártai 300-ak” – Koszovóban

Szöveg: Tömbölné Czirfusz Loretta |  2012. január 21. 12:26

Elszántságról és kitartásról tettek tanúbizonyságot mindazok a Koszovóban szolgáló magyar és portugál békefenntartó katonák, akik a napokban részt vettek a „Spártai 300-ak” versenyén, a pristinai Slim Lines táborban, próbára téve erejüket.

1595930448
Az embert próbáló versenyszámokat a főszervező, Fenyvesi Péter főtörzsőrmester, a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj (KFOR TACRES Battalion) Charlie század mesterlövészrajának parancsnoka – aki Magyarországon az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj katonája – állította össze, a tábor adta körülményeket és lehetőségeket figyelembe véve.

Fenyvesi főtörzsőrmester – akinek ez a mostani már az ötödik missziója – rendszeresen sportol, szereti a kihívásokat. Egyebek mellett ennek köszönhető, hogy kiváló eredménnyel végezte el a rohamlövész tanfolyamot is. A versenyen  nemcsak mint szervező, hanem mint versenyző is részt vett.

A megmérettetés huszonöt húzódzkodással kezdődött, majd egy hatvankilós súlyt kellett felemelni a földről álló helyzetben ötvenszer, ezt követően pedig ötven szabályos fekvőtámasz elvégzése várt a katonákra. A következő feladatként a résztvevők egy hatvan centiméter magas zsámolyra ugrottak fel páros lábbal, majd az úgynevezett „ablaktörlő" következett, amelynél fekvő helyzetben, hatvan kilogrammos súly magasba tartása közben kellett a test mellett érinteni a talajt jobbról és balról páros lábbal.

1595930448
„Pihentetésképp" ötven felhúzás és nyomás jött tetszőleges vagy váltott kézzel, egy tizenhat kilogrammos úgynevezett „fülesgolyóval" nehezítve, levezetésképp pedig ismét huszonöt húzódzkodást kellett teljesíteni.

A versenyen tizenhét magyar és két portugál békefenntartó katona indult, küzdelmük pedig szépszámú érdeklődőt vonzott. Az első helyen Fóri Zsolt szakaszvezető végzett (MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj) 12 perc 51 másodperces eredménnyel. Második lett Illés Gábor őrmester (MH 25/88. Könnyű Vegyes  Zászlóalj) 13 perc 25 másodperces teljesítménnyel, míg a dobogó harmadik fokára Fenyvesi Péter főtörzsőrmester (MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj) állhatott fel 14 perc 8 másodperces eredményével.

„A műveleti feladatok mellett nagyon fontosnak tartom, hogy katonáink a kiképzés megfelelő szinten tartása érdekében folyamatosan ügyeljenek kondíciójukra, fejlesszék az állóképességüket, és ha kell, nemzetközi környezetben is mutassák meg, mi is az a magyar virtus" – mondta a versenyt követően Tajti Miklós alezredes, az MH KFOR Kontingens ötödik váltásának parancsnoka.

Fotó: A szerző felvételei