Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izraeli katonák palesztin fegyveresekkel végeztek Ciszjordániában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. március 31. 16:17

Életét vesztette három palesztin fegyveres izraeli katonákkal vívott tűzharcban a ciszjordániai Dzseninben, amikor éjjel az izraeli kommandósok palesztin gyanúsítottakat próbáltak őrizetbe venni a városban - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet március 21-én, csütörtök reggel.

Az izraeli hadsereg különleges egységei nagyszabású letartóztatási műveletet indítottak, miután a város környékéről származott az a palesztin merénylő, aki kedd este a Tel-Aviv melletti Bné Brakban agyonlőtt öt embert. A palesztinok megpróbálták megakadályozni a terrorszervezeti tagsággal gyanúsítottak letartóztatását, és elbarikádozták magukat egy épületegyüttesben. A harcok reggel is folytatódtak. Az izraeli erők egy háztömböt ostromoltak meg.

A palesztinok jelentései szerint a dzsenini menekülttáborban lelőttek egyike 17 éves volt. A tűzharcban palesztin források szerint a halottak mellett négyen megsebesültek, és izraeli oldalon is helikopterrel szállítottak a haifai kórházba egy könnyebb sérültet. A kiterjedt letartóztatási akcióban több száz izraeli katona vesz részt.

Az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordánia északi részén, Szamáriában letartóztatják a terrortámadások tervezésével gyanúsítottakat, és azokat, akik a gyanú szerint segítettek a keddi terrortámadás végrehajtásában.

Miután nyolc napon belül három terrorakciót követtek el izraeli civilek ellen, a biztonságpolitikai kabinet szerda esti ülésén úgy döntött, hogy visszavonja a merénylők hozzátartozóinak munkavállalási engedélyét, és tervet dolgoz ki a Ciszjordániát az 1967-es határokon belüli Izraeltől elválasztó fal felújítására, mely az utóbbi években számos helyen megrongálódott, és ellenőrzés nélkül átjárhatóvá vált. Megtárgyalták a közelgő ramadán böjti hónap alkalmából a palesztinok számára tervezett kedvezmények ügyét, köztük belépési engedélyek kiadását a Gázai övezetből a jeruzsálemi al-Aksza mecset meglátogatásához.

A miniszterek a védelmi hatóságok javaslata alapján elhalasztották a döntést, jövő pénteken a helyzet alakulásának függvényében ismét megvizsgálják a kérdést. Elhatározták, hogy növelik a biztonsági erők jelenlétét, és kiterjesztik a terrorellenes tevékenységet az Iszlám Állammal és más szervezetekkel kapcsolatban állók körében, s folytatják az illegális fegyverek begyűjtését az arab kisebbségnél, valamint fokozzák az elrettentő műveleteket a támadásokat elkövetők közvetlen köreiben a munkavállalási engedélyek visszavonásával, s a terroristák házainak gyors lebontásával. Fokozottan figyelni fogják az uszítást a közösségi oldalakon, és a rendőrség kérésére munkába állítanak több száz újabb rendőrt, hogy fel tudjanak készülni a helyzet esetleges további romlására.