Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Információs kárpótlás

Szöveg: Snoj Péter |  2022. március 31. 17:52

A 2012-ben elindított Katonahősök Emlékezete Programról beszélt dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka a Spirit FM „Katonadolog” című műsorában március 31-én, csütörtökön.

Spirit FM_Kovács_Vilmos_ezds

A program közel két évszázad hősi halott, megsebesült, hadifogságba esett, békeidőben, szolgálatteljesítés közben, békefenntartó műveletek során életüket vesztett magyar honosságú katonák neveit és adatait fogja össze, valamint teszi nyilvánosan elérhetővé, kutathatóvá.

Dr. Kovács Vilmos ezredes a program kapcsán leszögezte, hogy információs kárpótlást jelent a társadalom felé, hiszen a múltban a katonahősökkel csak részben, vagy volt, hogy egyáltalán nem is foglalkoztak. „A 2012-ben indult kutatómunka kezdetekor közeledett az első világháború kitörésének századik évfordulója, és mivel a Nagy Háború okozta hazánk számára a legnagyobb veszteséget, úgy éreztük, hogy illő és kötelességünk is lenne egy online módon kereshető adatbázist összeállítani, hogy azok a családok, akiknek volt a felmenőik között katona – szinte minden magyar család –, megtalálja, hogy mi történt vele” – idézte fel a Katonahősök Emlékezete Programot elindító gondolatokat a múzeum parancsnoka.

Dr. Kovács Vilmos ezredes rámutatott arra, hogy jövőre ünnepli a Magyar Honvédség a 175. évfordulóját, éppen ezért a program is új célkitűzést kapott: katonahőseink történetét egészen az 1848-49-es forradalom és szabadságharcig visszavezetni. Mint részletezte, ez hat különálló történelmi korszakot ölel fel: a szabadságharc időszakát, az első- és a második világháború, valamint a hidegháború éveit és az 1990 utáni évtizedeket. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka azt is elmondta, hogy minden törekvés ellenére ezen adatbázisok sohasem lehetnek teljesek, hiszen például a monarchiás időkben feljegyzett adatbázisok már akkor sem voltak mindig pontosan vezetve, az egyre növekvő történelmi távolság pedig csak még jobban nehezíti a forráskutatást. Mindennek ellenére csak az első világháború négy évét felölelő adatbázis 1,5 millió magyar honosságú katona adatait tárja az érdeklődők elé. Dr. Kovács Vilmos ezredes aláhúzta: a források felkutatásában és feldolgozásában hatalmas szerepe volt a kiváló nemzetközi kapcsolatoknak is, amelyek révén Bécsből és Pozsonyból is érkeztek Budapestre értékes adatok.

A program kapcsán elárulta, hogy összességében mintegy száz fő vett és vesz részt a munkálatokban. Őket egészítik ki egyes esetekben a leszármazottak, hiszen az adatbázisnak hála egyfajta interaktív kommunikáció is kialakult azokkal a ma élő családtagokkal, akik rátaláltak felmenőikre és a közzétett információkon túl többletadatokkal rendelkeznek a hősi halottról. Az általuk biztosított információkat a szakemberek – ellenőrzést követően – hozzácsatolják a szóban forgó katonahős adataihoz.

A kérdésre, hogy tíz év után hol tart ma a program, dr. Kovács Vilmos ezredes elmondta: az első világháborús adatbázis mellett elérhetővé vált a második világháborús katonák adatait kutathatóvá tévő adatbázis is, amely jelenleg 241 ezer főt számlál, köztük több, mint 70 ezer hősi halottat és 66 ezer hadifogságban elesett katonát is. Hozzátette: a cél az, hogy 2023 tavaszára teljessé váljon a hat történelmi korszakot feldolgozó ismeretanyag.

Az adatbázisok elérhetőségei:

Katonahősök Emlékezete Program:  katonahoseink.militaria.hu
Első világháborús magyar katonai veszteségi adatbázis: ivh-katonahoseink.militaria.hu
Második világháborús magyar katonai veszteségi adatbázis: iivh-katonahoseink.militaria.hu
Hadisír nyilvántartás adatbázisa: hadisir.hu
1956-os forradalom és szabadságharc során elhunyt katonák adatbázisa: 56online.militaria.hu

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum aktuális kiállításairól az alábbi oldalon lehet tájékozódni: militaria.hu