Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar-szlovák tapasztalatcsere

Szöveg: Snoj Péter, Szedmák Péter hadnagy | Fotó: Szabó Lajos zászlós, Szedmák Péter hadnagy |  2022. március 31. 18:29

Kétoldalú találkozón folytattak egyeztetést magyar és szlovák katonák hazánk déli határvédelmének állapotáról, illetve a térség biztonságának megerősítéséről március 30-án és 31-én. A találkozó során a delegáció tagjai megtekintették a déli határvédelemért felelős MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Köteléket is.

LALA1704

Tibor Králik dandártábornokot, a Szlovák Fegyveres Erők Stratégiai Műveletvezetési Központjának vezetőjét és kollégáit Somogyi János dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága hadműveleti csoportfőnöke fogadta. A kétnapos találkozó első felét Budapesten, a Hotel Hadikban tartották, ahol a szlovák fél elsőkézből kapott részletes beszámolót az illegális migrációról, európai és magyar vonatkozásban.

LALA1724

„A legfontosabb cél a Magyar Honvédség 2015-től napjainkig begyűjtött tapasztalatainak megosztása az illegális migráció vonatkozásában” – fogalmazott Somogyi János dandártábornok. Felidézte: a V4 vezérkarfőnökök korábbi találkozóján merült fel az a kérés, hogy a szlovák partnerek is megismerhessék a magyar tapasztalatokat. „A szlovák kollégák vetették fel a kérdést, hogy hogyan tudnak adott esetben olyan tapasztalatfeldolgozásokat átvenni, amelyeket mi már kipróbáltunk és nálunk működik” – mondta a dandártábornok, megjegyezve, hogy a szlovák katonák már 2015-ben is – egy húsz fős kontingenssel – támogatták a hazai határvédelmi feladatokat. A Magyar Honvédség Parancsnoksága hadműveleti csoportfőnöke hozzátette, hogy a Magyar Honvédség a jövőben is nyitott lesz a tapasztalatok megosztására.

IMG_1197

A látogatás második napján a delegáció tagjai felkeresték a kelebiai Határvédelmi Bázison szolgáló katonákat. Magasy Zsolt ezredes, az MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék parancsnoka ismertette a Közös Akarat 2022 feladatát, struktúráját, települési helyeit, műveletellátási rendjét és a közelmúlt tapasztalatait. Ezt követően Zsiros Dávid hadnagy, a kelebiai Határvédelmi Bázis századparancsnoka a bázis működését, rendeltetését mutatta be. Végül Nádai Zoltán rendőr őrnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóság Határrendészeti Főosztályának kiemelt főreferense tájékoztatást adott a Belügyminisztérium feladatairól, az Ideiglenes Biztonsági Határzár felépítéséről, a határrendészet működéséről és a minisztériumok közti együttműködésről. Az előadások után a magyar-szlovák delegációk tagjai megtekintették a kelebiai Határvédelmi Bázis objektumának felépítését, infrastruktúráját, majd egy helyszínbejárás részeként a térség határzárát is.