Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

KFOR szintű, közös kiképzést tartottak Koszovóban

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. március 31. 19:29

A magyar katonákból álló KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj - a KFOR erőkkel történő együttműködés fejlesztése érdekében - közös kiképzésen vett részt március végén.

20220331-kfor-kikepzes (10)

A hatékony együttműködés fejlesztése érdekében, a Vrelo táborban megtartott közös kiképzésen, a magyar katonák mellett részt vettek a KFOR alárendeltségébe tartozó alegységek erői és az Európai Unió rendőri és igazságügyi misszió (EULEX - European Union Rule of Law Mission in Kosovo) feladatait ellátó állománya.

A folyamatos jelenlétfenntartó járőrtevékenységek ellátása mellett, a Koszovóban állomásozó erők egyik legfőbb feladata a mozgásszabadság biztosítása. A délelőtti kiképzés során előtérbe került a különböző alegységek tömegkezelési feladatok során alkalmazott eljárásainak bemutatása. A délutáni folyamatos tevékenység során, a valóságot megközelítő helyzetben, ellenerő bevonásával kellett a közösen megalakított alegységeknek felkészültségüket és együttműködő képességüket gyakorolniuk.

20220331-kfor-kikepzes (5)

A közös kiképzés koordinátora a zászlóalj részéről Nagy Attila őrnagy, az MH KFOR Kontingens 26. váltásának műveleti feladatokért felelős parancsnokhelyettese volt. „A közös gyakorlás megmutatta, hogy milyen fontos feladat a Koszovóban állomásozó erők tevékenységének folyamatos összehangolása” – hangsúlyozta a nap végén megtartott előzetes értékelés során Nagy őrnagy.

Luca Piperni dandártábornok, a KFOR erők parancsnokhelyettese is megtekintette a kiképzést és a közös gyakorlást, amelynek végén elégedettségét fejezte ki a látottakkal kapcsolatban.