Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Korszerű hadsereg, modern infrastruktúra

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Kertész László, Rácz Tünde, Nagy Gábor, HM Védelemgazdasági Hivatal |  2022. március 31. 19:56

A megújuló tatai Klapka György Laktanyát látogatta meg március 31-én dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A tárcavezető elismeréssel szólt arról a folyamatban lévő nagyszabású munkáról, amelynek eredményeként a közeljövőben valódi XXI. századi munka- és elhelyezési körülmények között dolgozhatnak a tatai katonák.

Tata (6)

Legalább három helyszínen zajlik most is nagyszabású épület felújítás és más infrastrukturális fejlesztés a tatai Klapka György Laktanyában – ezeknek a beruházásoknak az aktuális készültségi állapotát nézte meg Benkő Tibor honvédelmi miniszter, akit Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöke, Lippai Péter dandártábornok, szárazföldi haderőnemi szemlélő és Kása István ezredes, az MH 25. Klapka György Lövészdandár törzsfőnöke fogadott. A bejáráson részt vett Michl József, Tata város polgármestere és Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője is.

A vendégek megtekintették az igen alapos felújításon és modernizáláson áteső épületeket, többek között a katonák XXI. századi elhelyezésére alkalmassá tett 6. számú épületet, az új logisztikai komplexumot és a tatai ikonikus objektumot, a híres Kupolát is. Mint a helyszínen is meggyőződhettek róla, az építkezés folyamatos és a tervek szerint halad, bár mint minden régi épület felújításánál megszokott, jelentkeztek előre nem látható plusz feladatok is.

Tata (8)

„Tata pontosan mutatja be, hogy egy laktanyában, annak infrastruktúrájában mit is jelent a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program. A Klapka György Laktanya minden épületét, zegzugát megújítjuk. Akkor beszélhetünk erős Magyar Honvédségről, ha a korszerű, modern technikai eszközök és a kiválóan felkészített, elkötelezett és lojális katonák mellett számukra megfelelő elhelyezési feltételeket is tudunk biztosítani” – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Benkő Tibor kiemelte: Tatán, a megújuló épületek mellett, egy szimulációs központ is épül, melyek Európa legkorszerűbb, legmodernebb létesítményeként fogják segíteni a magyar katonák új technikai eszközökre történő kiképzését, felkészítését. A tárcavezető összegezve elmondta: a sportcsarnok átadásával kezdődött meg a három ütemben zajló beruházás, mely végül majd a közműhálózat és az úthálózat felújításával fog befejeződni. „Ha minden készen lesz, akkor büszkén elmondhatjuk: itt elvégeztük azt a munkát, amire vállalkoztunk, és ez a laktanya ismét régi pompájában, de most már XXI. századbeli elvárásoknak megfelelően üzemelhet és működhet majd a jövőben” – hangsúlyozta Benkő Tibor.