Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izraeli radarokat kapnak a portugál felderítőgépek

Szöveg: JETfly |  2010. március 9. 9:41

A portugál haditengerészet a P-3 Orion tengerészeti felderítő gépeinek fejlesztésére az izraeli Elta System által kínált radarokat választotta. Az amerikai Lockheed Martin, mely a P-3-asok modernizálását végzi, a napokban rendelte meg az Elta-tól a radarokat közel tízmillió dollár értékben.

A szerződés szerint az izraeli vállalat 2010 végéig öt darab EL/M-2022 A (V) 3 típusú radart szállít le. A Lockheed Martin már 2008 óta foglalkozik a P-3C-k modernizálásával, mely fejlesztésre a portugál haditengerészet eddig 141 millió dollárt fektetett be. Az amerikai vállalat modernizálja a már elöregedett gépeket, a rádióelektronikai és hidroakusztikai rendszereket, ezeken kívül a gépekbe új összeköttetést biztosító, illetve infravörös és elektromos optikai kereső berendezéseket építenek be.

A portugál haditengerészet jelenleg 6 darab P-3-ast üzemeltet, melyből öt C és egy P verzió. A tervek szerint a modernizált Orionok a közeljövőben együttműködnek majd a C-295 teherszállító gépek partvédelmi feladatokra átalakított verzióival.