Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izraeli segítséggel készülhet el az indiai pilóta nélküli helikopter

Szöveg: Háború Művészete |  2011. január 11. 18:52

Az izraeli székhelyű Israel Aerospace Industries (IAI) és az indiai Hindustan Aeronautics (HAL) közelmúltban létrejött együttműködési programjának keretében készülhet el az indiai pilóta nélküli helikopter. Az új pilóta nélküli helikoptert, amit az előzetes tervek szerint a flottánál kívánnak alkalmazni, az indiai fejlesztésű Dhruv típusú helikopter alapjain tervezik kifejleszteni. A tervek szerint a repülési tesztek már 2011-ben megkezdődhetnek.

A pilóta nélküli helikopter fejlesztéséhez történő csatlakozás előtt az IAI részt vett a Dhruv típusú helikopterek modernizációjában. Az izraeli cég új repülőelektronikával, éjjel-nappal alkalmazható megfigyelő berendezéssel, célzó- és felderítőrendszerrel, valamint rádióelektronikai-harc elemekkel látta el a helikoptereket. Az, hogy ezek közül a berendezések közül marad-e valami, és ha igen mi, a Dhruv pilóta nélküli változatában, még nem ismert.

Az IAI és a HAL szakemberei korábban a Chetak helikopter pilóta nélküli verziójával hajtottak végre teszteket, azonban úgy döntöttek inkább a Dhruv típust választják. Elképzelésük szerint egy olyan „fekete dobozt" fejlesztenének ki, amely elsősorban tengeri küldetések során tenné lehetővé a pilóták nélkülözését. A mobil rendszer gyorsan csatlakoztatható lenne a helikopter rendszereihez.