Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izraelt és Libanont is önmérsékletre szólítja az ENSZ

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 4. 6:36

Az izraeli hadsereg egy dél-libanoni határtelepülést lőtt kedden, és a tűzpárbajban legkevesebb három libanoni katona és egy libanoni újságíró meghalt – közölték helyi biztonsági források és szemtanúk. A szélsőséges síita Hezbollah televíziója, az al-Manár szerint egy magas rangú izraeli katona is életét vesztette.

Egy libanoni biztonsági forrás elmondása szerint egy izraeli harckocsi libanoni területre hatolt be, és a katonák egy fát akartak kivágni. Az eset Adaisze településénél történt. A libanoni hadsereg figyelmeztető lövéseket adott le az izraeliekre, amire azok ágyútűzzel válaszoltak. Tűzharc bontakozott ki, egy épületet izraeli harckocsi lövedéke találta el.

A biztonsági forrás szerint egy izraeli helikopter két rakétát lőtt ki egy libanoni katonai állásra a falu közelében, eltalált egy páncélozott személyszállító járművet, az kigyulladt, s két libanoni katona a lángokban lelte halálát.

A Libanonban állomásozó ENSZ-kéksisakosok felszólították a libanoni és az izraeli hadsereget, hogy tanúsítson maximális önmérsékletet a határincidenst követően. Andrea Tenenti, a világszervezet dél-libanoni békefenntartó missziójának (UNIFIL) szóvivője megerősítette a lövöldözés tényét, hozzátéve, hogy az UNIFIL legfőbb feladata most a nyugalom helyreállítása a térségben.

Miki Rózenfeld, az izraeli rendőrség szóvivője kedden cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint Libanon felől rakétatámadás érte volna Izrael északi területét. Mint mondta: “egyetlen rakétával sem támadták Izrael északi részét Libanon irányából".

Az izraeli külügyminisztérium közleményében a libanoni kormányt tette felelőssé az események miatt, és hozzátette: következményei lesznek annak, ha az erőszak folytatódik.

A zsidó állam szerint a lövöldözés az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1701-es határozatának egyértelmű megsértése volt. Ezzel a nemzetközi jogi dokumentummal zárták le a 2006-os izraeli-libanoni háborút. Az izraeli közlés szerint katonáik nem léptek át a libanoni határon.

Michel Szulejman libanoni elnök és Szaad Haríri libanoni kormányfő elítélte az “izraeli agressziót". Haríri “Libanon területi önrendelkezésének megsértését" sérelmezte, és arra kérte az ENSZ-et, valamint a nemzetközi közösséget, hogy “gyakoroljanak nyomást Izraelre az agresszió megfékezése érdekében".

Az ENSZ felszólította a feleket, hogy mutassanak önuralmat, és biztosította őket, hogy kész mindkettejükkel együttműködni a nyugalom helyreállításáért.