Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Japán bővíti tengeralattjáró flottáját

Szöveg: Háború Művészete |  2010. október 25. 16:03

A Japán Tengerészeti Önvédelmi Erők (japán haditengerészet) a tervek szerint hat darab új tengeralattjáróval kívánja növelni haderejét. Az új tengeralattjárók megvásárlásával a Japán Önvédelmi Erők tengerészeti ágánál 22-re nő a tengeralattjárók száma.

A japán védelmi minisztérium véleménye szerint az új tengeralattjárók elengedhetetlenek a Kelet-Kínai tengeren végrehajtandó őrjáratozásra a Japán és Kína között fennálló területvita miatt.

A japán védelmi minisztérium már korábban kinyilvánította, hogy az ország tengeralattjáróinak számát 20 fölé kívánja növelni. A japán tengeralattjáró flotta bővítése várhatóan az ország fegyveres erőinek 2011-2015 között végrehajtandó programja elemeként fog megvalósulni, amit várhatóan 2010 decemberében fognak bejelenteni.

A tervek szerint a haditengerészet évente egy-egy új tengeralattjárót fog kapni.

A japán védelmi minisztérium eddig nem nevezte meg, milyen osztályú tengeralattjárókat kíván beszerezni a haditengerészet számára. Napjainkban a Japán Tengerészeti Önvédelmi Erők állományában 16 tengeralattjáró áll szolgálatban; két „Soryu" (Blue Dragon) osztályú, 11 „Oyashio" osztályú és három „Harushio" osztályú. A harmadik „Soryu" osztályú tengeralattjárót már vízrebocsátották, és jelenleg zajlanak a hajó tesztjei. Ezen kívül további két „Soryu" osztályú tengeralattjáró építése folyik és tervezik még építésének megkezdését 2011-ben.