Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Becsülettel helytállunk

Szöveg: PRT-9 szóvivő |  2010. október 25. 17:14

Sok hír szól arról Magyarországon, hogy Afganisztánban folyamatosan romlik a biztonsági helyzet. Az afganisztáni nem kormányzati szervezetek (ANSO) kabuli irodájának adatai alapján az idei év első kilenc hónapjában a lázadók 59 százalékkal több fegyveres támadást követtek el, mint 2009 hasonló időszakában.

Ez a növekedés jellemző az északi régióra is ahol a magyar PRT teljesít szolgálatot. A kilencedik váltás maga is megtapasztalta a megváltozott körülményeket. A felkészítés során elmondták, hogy immár háborús állapotok uralkodnak a térségben, de más ezeket hallani és más megtapasztalni,.

Amikor az ember a teljesen más éghajlatú és kultúrájú helyre megy, akkor kell egy kis idő az akklimatizálódáshoz. A most kint szolgálatot teljesítőknek ez nem adatott meg. Kiérkezésünk után azonnal száz százalékon kellett teljesítenünk.

A szeptember aztán meghozta a következő kihívást: 18-án lezajlott a parlamenti választás. A hónap első felében megerősítettük a felkészülést, hogy minél nagyobb biztonságot teremtsünk a táborban és táboron kívül szolgálatot teljesítő katonáink számára. A PRT megfenyegetése csak erősítette azt a tudatot, hogy a választások idején – amelynek meghiúsítására az ellenállók nagyon készültek – még nagyobb figyelemmel hajtsuk végre a feladatainkat. Ettől függetlenül nem volt könnyű a helyzet. Idén szeptemberben 68 incidens történt a tavaly szeptemberi 17-tel szemben. Ez négyszerese a tavalyinak. A támadások zöme a választások két napján történt. Camp Pannóniában kevesen aludtak ebben a 48 órában, mert mindenki teljes harckészültségben volt. Civil és szövetséges sebesülteket kellett ellátnunk, a bevetésről „beeső" helikoptereket feltöltenünk és közben fent kellett tartanunk a megerősített, gyorsreagálású alegységet, hogy szükséghelyzetben segítséget nyújthassunk a szövetséges erőknek.

Az idei választások

során a PRT-nak több feladatot kellett végrehajtania, ami komoly erőket vett igénybe. A harcok idején a tábor közvetlen környezetében több tüzérségi lövedék is becsapódott, amelyek azonban nem okoztak sem sérülést, sem károkat. De nem csak a PRT állománya volt készenlétben. Az OMLT (Hadműveleti Mentor és Megfigyelő Csoport) BRAVO mentorcsoportja az ANA (Afgán Nemzeti Hadsereg) Kandak zászlóalj 2. századával a Bage-Shamali iskolát védte sikeresen több órás tűzharc során.

A biztonsági helyzetre sajnos a csökkenő számú felújítási munkák is kihatással vannak. A lakosság sok helyen kevésbé barátságos, mert azt tapasztalják, hogy a megelőző évekhez képest, kevesebb a beruházás. 2009-ben összesen 195 programot valósított meg a CIMIC részleg. Ebben az évben – a forráshiány következtében – még csak 88 fejeződött be. Ennek két oka volt. Eddig a PRT nem rendelkezett a Külügyminisztérium által biztosítandó fejlesztési kerettel. A másik ok a romló biztonsági helyzet. Több olyan járás van,

ahová a katonák nem tudnak eljutni, az ellenállók aktív tevékenysége miatt. A fejlesztési tevékenységnek ugyanis egyik legfontosabb feltétele a biztonságos környezet. Annak hiányában a legjobb szándék mellett sem lehet építésbe kezdeni semmilyen területen se.

A növekvő ellenállás következtében az ISAF tevékenységében a súlypont az eddigi fejlesztési tevékenység irányából a kinetikus biztonsági műveletek irányába tolódott el az Északi Régióban is. A PRT 9. váltása már egy olyan hadműveleti helyzetbe került, amely felvetette a PRT addig megszokott tevékenységének folytathatóságát. A hosszú hazai felkészítés során végig nagy hangsúlyt kapott, hogy olyan területen kell feladatainkat ellátnunk, ahol háborúra jellemző környezet uralkodik. A parancsnokok nyíltan beszéltek erről a tényről és az ezzel járó veszélyekről, amit mindeni, aki nyitott szemmel és füllel járt, kiolvashatott az afganisztáni híradásokból.

A halálos áldozatokkal járó támadás még nagyobb nyomatékot adott a biztonsági rendszabályoknak, és a feladatok fegyelmezett végrehajtásának.

A valósággal közvetlenül szembesülve, személyesen láthatta mindenki a felkészülés fontosságát. A veszélyhelyzetek feldolgozásában sokat segített a pszichológusok munkája valamint a parancsnoki állomány határozott és pontos iránymutatása.. A parancsnokok elvárása, hogy egymásra odafigyelve, egymást segítve, eskünkhöz híven, becsülettel kell helytállnunk. A parancsnokok személyes példa- és iránymutatásával, a katonák megtanultak együtt élni a veszéllyel. Rájöttek, hogy ha a felkészítés során elsajátított ismereteiket kellő odafigyeléssel alkalmazzák, akkor a veszély mértéke nagyban csökkenthető. 

A feladatokra való felkészülések elején kapott aktuális

felderítő információ, az alapos eligazítás, a technika és felszerelés aprólékos és módszeres előkészítése, valamint az indulás előtti drillek adják a biztonság alapját. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az eltelt két hónapban katonáink felfedtek öngyilkos merénylőt, határozottan alkalmazták az erő eszkalálódásának szabályait, józanul és kapkodás nélkül reagáltak vészhelyzetekben. A biztonsági körülmények állandó elemzése mellett folyamatosan hajtják végre a PRT alaprendeltetésből adódó feladatokat a távoli járásokban is. Folytatják a szinten tartó foglalkozásokat és éjjel-nappal normaidőre látják el készenléti szolgálataikat.

A sikeres feladat-végrehajtás közös eredmény. Ebben mindenkinek szerepe van: a javító szakállománytól a híradósokon, az egészségügyi szolgálaton, a gépjárművezetőkön és valamint törzsön át a lövészekig . Nem lehet azt mondani, hogy egyik katona hasznosabb a másiknál. Itt mindenki munkájára nagyon nagy szükség van, mint egy nagy gépezetben a legkisebb fogaskeréknek is.

Mindenkinek éreznie kell a rendszerben elfoglalt helyéhez tartozó felelősséget.

Számos területen megkezdődött a szubjektív biztonságérzet és a valós biztonság növelésére irányuló szükségszerű technológiakeresés. Az aszimmetrikus hadviselésben a technológiai fölény megtartása és fokozása által lehetséges a veszteségek csökkentése. Az új eszközökkel és felszereléssekkel a PRT a megváltozott körülmények között feladatait a siker még nagyobb esélyével tudja majd végrehajtani. Képességeink és lehetőségeink maximális kihasználásával, vállalt kötelezettségeinknek eleget téve, a PRT folytatja tehát fejlesztési tevékenységét. Folytatja a lakosság életkörülményeinek javítását. A mandátumunknak megfelelően, minden rendelkezésre álló eszközzel részt veszünk a biztonsági helyzet javításában.