Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Japán hatalmas hadihajót bocsátott vízre

Szöveg: Háború Művészete |  2009. március 27. 11:50

Japán a II. Világháború óta most először bocsátott vízre egy új repülőgép-hordozót. A hajó hossza 186 méter, vízkiszorítása 18.000 tonna, fedélzetéről pedig akár 11 helikopter (főként az SH-60) is a magasba emelkedhet.

A Hyuga névre keresztelt hajó hivatalosan a helikopter-hordozó romboló besorolást kapta, ennek ellenére jobban hasonlít egy repülőgép-hordozóra, mint egy rombolóra. Az elnevezésnek pedig megvan az oka…

Annak ellenére, hogy a Hyuga-t főként tengeralattjáró elleni hadviselésre szánják, 1945 óta először Japán is képes lesz akár a nagy távolságú tengerészeti bevetésekre is a hordozó segítségével. A II. Világháború óta ez a legnagyobb hadihajó, ami Japánban megépült, az ország alkotmánya azonban nem engedi meg repülőgép-hordozók építését, ezért volt szükség a romboló elnevezésre. Ez többek között Japán szomszédainak megnyugtatására is szolgál, hiszen a kelet-ázsiai nemzeteknek igen rossz élményük van azokról az időkről, amikor Japán több repülőgép-hordozóval is rendelkezett…

 

A Hyuga alkalmas légvédelmi, illetve hajó elleni rakéták kilövésére is a 16 darab Mk41 VLS-nek (Vertical Launch System) köszönhetően, továbbá fel van szerelve két darab 20mm-es Phalanx rakéta elleni gépágyúval is. Személyzete 350 fő, fedélzetéről pedig a helyből felszállni képes repülőgépek is üzemeltethetőek. (például Harrier és az új F-35B). A második Hyuga-osztályú egység már gyártás alatt áll, a harmadikat pedig tervezik. A legutolsó Hyuga névre keresztelt hadihajó a II. Világháborúban teljesített szolgálatot. Az 1918-ban hadrendbe állított hadihajót 1943-ban korszerűsítették.

A most vízre bocsátott egység többek között békefenntartó szerepet is be fog tölteni, amelyben a fedélzetéről felszálló helikoptereknek is kiemelt jelentősége lesz.