Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Japán megrendelte az első négy F-35-öst

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. május 7. 19:13

A japán kormány a napokban elküldte a négy F–35A Lightning II-es beszerzéséről szóló kérelmét az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökségének (DSCA – Defense Security Cooperation Agency).

A Pentagon már értesítette a Kongresszust a közel tízmilliárd dollár összértékű üzletről. Arról azonban, hogy a szerződés mikor születik meg, illetve arról, hogy a gépek leszállítását mikor kezdi meg a gyártó, egyelőre nincs információ.

A repülőgépeket Japán a Pratt & Whitney F135 típusú hajtóművekkel rendelte, további öt darab tartalék hajtóművel együtt. A kérelem továbbá tartalmazza az F–35-ösökhöz tartozó elektronikai rendszereket, kommunikációs és navigációs berendezéseket, valamint barát-ellenség felismerő és önvédelmi rendszereket is. Az Egyesült Államok továbbá vállalja a repülőgépek technikai kiszolgálását, illetve a pilóták kiképzését is.

A DSCA nyilatkozata szerint Japán az egyik legkiemeltebb partnere az Egyesült Államoknak a kelet-ázsiai és a csendes-óceáni térségben. Az F–35-ösök beszerzése is a már 1960-ban aláírt Amerikai–Japán Kölcsönös Együttműködési és Biztonsági Egyezményen alapszik. Az új repülőgépekkel a szigetország a már kiöregedő F–4EJ Kai Phantomokat váltja le, amely váltótípus rendszeresítésével nem borul fel a térség erőegyensúlya.

Mint ismeretes, 2011 decemberének végén Japán bejelentette a 42 új vadászrepülőgép beszerzését célzó tender győztesét. Az F–35-ös az F/A–18E/F Super Hornet és a Eurofighter Typhoont győzte le.

A Pentagon a napokban döntött arról, hogy Japán az F–35-ösök darabját 238 millió dollárért kaphatja meg, melybe földi kiszolgáló berendezések, pótalkatrészek és hajtóművek, valamint a hajózók kiképzése is beletartozik. Tervek szerint az első repülőgép 2016-ban érkezhet meg Japánba.