Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Japánban megemlékeztek a fegyverletételről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 15. 12:39

Japán megtesz minden lehetségest a béke érdekében – jelentette ki vasárnap Kan Naoto kormányfő abból az alkalomból, hogy 65 évvel ezelőtt Hirohito császár rádióbeszédben közölte: országa leteszi a fegyvert. A szigetországban 1945. augusztus 15-én ért véget hivatalosan a második világháború.

A vasárnapi rendezvényen mintegy hatezren vettek részt, és ott volt az uralkodó, Akihito és Micsikó császárné, valamint a parlamenti képviselők.

A miniszterelnök hangoztatta, hogy a 65 évvel ezelőtti háború sok szenvedést okozott a világ népeinek, így Ázsiában is. Fejet kell hajtani előttük, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne ismétlődjön meg a tragédia, továbbá minden erőfeszítést meg kell tenni a béke megerősítése érdekében – fejtette ki.

Akihito császár beszédében arra szólította fel Japán lakosságát, hogy emlékezzen a háború tanulságára.

A jelenlegi császár apja, Hirohito császár 1945. augusztus 15-én a rádióban jelentette be: Japán leteszi a fegyvert a szövetségesek előtt. Egyben elismerte, hogy az ország nem képes folytatni a háborút, és kénytelen elfogadni a potsdami egyezményben megszabott feltétlen kapitulációt.

Japánban augusztus 15-ét tekintik a II. világháború befejezése napjának, bár a kapitulációról szóló hivatalos fegyverszüneti okmányokat szeptember 2-án írták alá az amerikai Missouri hadihajó fedélzetén.