Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Járőrözés az afgán rendőrökkel együtt

Szöveg: kormany.hu |  2011. október 19. 9:28

Nem először történt közös járőrözés az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) kijelölt katonái és az afgán rendőrség (ANP) között Pol-e Khumri területén. Az MH PRT tizenegyedik váltásának parancsnoka, dr Ruszin Romulusz ezredes szándéka e tevékenység kibővítése közös ellenőrző pontok létesítésével, illetve éjszakai járőrözéssel. Ezekkel az intézkedésekkel a magyar katonák segítik a rendőri munkát, ugyanakkor jelenlétünkkel erősítik a bizalmat a helyi lakosság körében.

A magyar hadműveleti összekötő tisztek munkájának köszönhetően hetente két alkalommal történik közös feladatvégrehajtás rendőrökkel. A Tartományi Műveleti Koordinációs Központba (OCC-P) futnak össze a jelentések nap mint nap. Az afgán katonai és rendőri vezetők itt döntenek az esetleg kialakult rendkívüli helyzetről. Ez az a szervezet, amely adott esetben képes irányítani a biztonsági erőket és a rendőrséget az adott területre. A tartomány biztonsági helyzete ennek a szervezetnek a hatékony munkájától függ. Az ISAF-erők kivonulása után már e nélkül kell fenntartaniuk a rendet a tartományban.

A nap kezdetén az afgán rendőrök egy csoportja csatlakozott a magyar katonákhoz és az előre meghatározott útvonalon érték el a város déli kapuját. A település legforgalmasabb helye a központban található piac. A szolgálatban lévő rendőrök irányították a forgalmat, akik csupán már a jelenlétükkel is fenntartják a biztonságot.

Itt, a város déli határán – ahol egy lakótelep bejárata is megtalálható – az afgán rendőrök egy vizsgáló öblöt alakítottak ki. Az ellenőrzés itt történik, ami a személygépkocsik csomagtartójának átvizsgálásából és a katonák által kivitt szórólapok kiosztásából áll. Az ellenőrző pont működtetése a nagy forgalom és a gyermekek miatt sokszor nem egyszerű.
A közös járőrözés különleges esemény nélkül fejeződött be, fegyvert, keresett személyt nem állítottak elő.

1595926233
1595926233

 (Szöveg és fotó: MH PRT-11. szóvivő)