Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jelentősen bővült a német Typhoon-ok fegyverarzenálja

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. május 12. 10:36

A Német Légierő Eurofighter Typhoon flottája egy szoftverfrissítést követően hivatalosan is alkalmassá vált a Meteor látótávolságon túli légiharc rakéták alkalmazására.

german-eurofighter-meteor-2

A bajorországi Neuburg légibázis gépei a közelmúltban estek át egy nagyobb léptékű korszerűsítésen, amely során megkapták a P2Eb jelzésű szoftverfrissítést, illetve az új AESA radart, amely levegő-levegő és levegő-föld feladatok során is nagymértékű képességbővülést eredményez.

Az új szoftver lehetővé teszi a Meteor és Storm Shadow rakéták alkalmazását, ezen felül bekerült a gépek fegyverarzenáljába a GBU-54 precíziós irányítású bomba is, amely eddig csak a Luftwaffe Tornado gépein volt alkalmazható, a Eurofightereken nem. Az első bombákat várhatóan év végén kaphatják meg a gépek.

A Meteor rakéták alkalmazásával a Luftwaffe követi a Brit Királyi Légierőt a sorban, akik már több mint 2 éve alkalmazzák a fegyvert, a skóciai Lossiemouth légibázison települő egység már 2018 decembere óta ezzel adja a fegyveres készenléti szolgálatot.

Forrás: jetfly.hu
Kapcsolódó cikkek