Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háromnapos látogatásra Magyarországra érkezett Terrence J. McKenrick vezérőrnagy, az Amerikai Egyesült Államok Szárazföldi Haderő V. Hadtestének parancsnokhelyettese május 9-én. A vezérőrnagy a május 9-11. közötti látogatása során több helyszínt megtekintett, valamint a térség biztonsági helyzetéről is tájékozódott.

McKenrick vezérőrnagy a látogatás első napján, kora délután az MH Pápa Bázisrepülőtérre érkezett, ahol a bázisparancsnok, Magasy Zsolt ezredes fogadta. A találkozót követően az amerikai tábornok találkozott a Pápán állomásozó amerikai katonákkal, akik a Swift Response 2021 gyakorlaton vesznek részt.

McKenrik (2)

Május 10-én, Budapesten Garas László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének műveleti helyettese fogadta hivatalában az amerikai küldöttséget. McKenrick vezérőrnagyot David O. Wiseman ezredes, amerikai katonai attasé kísérte el. A találkozó kezdetén a vezetők szűkkörű megbeszélést tartottak, majd a delegáció plenáris ülés keretében tájékoztatást kapott a Magyar Honvédség felépítéséről, képességeiről, fejlesztéseiről, műveleti és stratégiai irányairól, illetve a térség biztonsági helyzetéről, valamint a vendég röviden bemutatta az V. Hadtestet a magyar félnek.

McKenrik (4)

A tárgyalások után McKenrick vezérőrnagy által vezetett delegáció Tatára, az MH 25. Klapka György Lövészdandárhoz látogatott el, ahol Lőrincz Gábor dandártábornok, a lövészdandár parancsnoka fogadta a vendégeket.

Lőrincz dandártábornok egy rövid előadás keretében ismertette a dandár feladatrendszerét, haditechnikai és infrastrukturális fejlesztéseit, majd ezt követően bemutatta a tatai dandár legújabb haditechnikai eszközeit, többek közt a Leopard 2A4HU harckocsikat is.

McKenrick vezérőrnagy a látogatás végén megköszönte a tájékoztatást és elismerését fejezte ki a Magyar Honvédség egyre növekvő képességeivel kapcsolatban.

McKenrik (11)

A látogatás harmadik, befejező napján, május 11-én az amerikai delegáció Székesfehérvárra érkezett, ahol a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságnál (HQ MND-C), valamint a Székesfehérváron települt NATO Erőket Integráló Elemnél (NFIU) szolgálatot teljesítő állomány tagjai találkoztak az amerikai küldöttséggel.

A tábornokot Székesfehérvárra - többek között - Christopher M. Coatney őrnagy, az amerikai véderő attasé szárazföldi helyettese is elkísérte.

Az MNDC bázisán meghallgatott előadások során a látogatók átfogó képet kaptak a hadosztály-parancsnokság és a NFIU felépítéséről, feltöltöttségéről, képességeiről és feladatairól. Az itteni látogatás aktualitását az adta, hogy a Defender Europe 21 gyakorlat júniusi parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatán a HQ MND-C és az V. Hadtest egyaránt részt vesz.

McKenrik (13)

Az NFIU az aznap kezdődő „Precise Reception 21” értékelő gyakorlatát közvetlenül megelőző „MINIEX” -et hajtotta végre, mely kapcsán az NFIU hadműveleti főnöke jelentést tett: az értékelő gyakorlat folyamatban lévő feladataikról, a gyakorlatra való felkészülésük aktuális helyzetéről, illetve a Helyzetkövető Központ működéséről.

Az amerikai tábornok összességében sikeresnek és nagyon hatékonynak ítélte meg a székesfehérvári látogatását, hasonlóan a tataihoz.