Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jelentősen könnyebbé válik a tűzszerészek munkája

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2007. november 10. 13:31

Jövőre mélységmérő radarokkal szerelik fel a tűzszerészek aknamentesítő hajóit, melyek képesek három dimenziós képet adni a mederfenékről.

Hajdú Gábor mérnök ezredes, a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj parancsnoka elmondta: így például a hidak építését megelőző mentesítés során sokkal könnyebb dolguk lesz a tűzszerészeknek.
Hajdú Gábor a tűzszerészek feladatairól beszámolva elmondta, hogy minden nap, minden egyes feladat veszélyes, nincs rutinmunka, még a legkisebb eszköz megsemmisítése is óriási veszéllyel jár, és teljes embert kíván.

Mint mondta, egy tűzszerész legfeljebb hat órát foglalkozhat veszélyes munkával, azaz hatástalanítással egy nap, de ezt néha 2-3 órával is túl kell lépniük feladataik miatt.
Jelenleg 16 első-, 21 másod- és 50 harmadosztályú tűzszerész szolgál az ezrednél. Az első osztályú minősítés megszerzéséhez öt év gyakorlatra van szükség. A parancsnok közölte: nagyon komoly vizsgakövetelményeket támasztanak a tűzszerészekkel szemben, sőt minden évben vizsgázniuk kell.

A tűzszerészek még hosszú évekig számíthatnak munkára, hiszen egyre több a nagy földmunkával járó építkezés – közölte a parancsnok.
A tűzszerészek által szervezett szerdai médianapon a parancsnok elmondta: évente országosan több mint 2.500 bejelentéshez kell kivonulniuk, amelyből 7-800 soron kívüli. Ezek olyan robbanószerkezetek megtalálását jelentik, amelyek azonnali intézkedést igényelnek. Ezek azok az eszközök, amelyeket például építkezésen, lakóépület közelében találnak a munkások, és veszélyeztetik az emberi életet.
Tavaly összesen több mint 651 ezer robbanótestet semmisítettek meg, az eszközök össztömege meghaladta az 127 ezer kilogrammot.
A fővárosi statisztikákból kiderül, hogy idén novemberig összesen 255 darab robbanótestet hatástalanítottak Budapesten, a legtöbbet – 27-et – a XI. kerületben.

Az országos tűzszerész készenléti szolgálat ellátásán túl a honvédség tűzszerészeinek feladatai közé tartozik például a katonai lő- és gyakorlóterek átvizsgálása, a hajózható vízi utak aknamentesítése, vagy rendezvények biztosítása.
Az afganisztáni magyar újjáépítési csoportban is dolgoznak tűzszerészek, a kilenc szakember feladata ott az úgynevezett improvizált robbanószerkezetek felderítése, hatástalanítása és megsemmisítése.
Az újságíróknak megmutatták Erdőkertes mellett azt a területet, ahol a tűzszerészek megsemmisítik a robbanóeszközöket. Itt a sajtóbemutató keretében gránátokat és egy száz kilós világháborús bombát robbantottak fel.
Pásztor László, a település polgármestere elmondta, hogy a zászlóalj mindig előre tájékoztatást ad a robbantásokról, így Erdőkertes lakói tudják, mikor számíthatnak a robbantások zajára.