Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jemenben tárgyalt az FBI főnöke

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 26. 8:16

Jemenben tárgyalt április 24-én, kedden az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) főnöke az együttműködésről a terrorizmus elleni küzdelemben. Az Egyesült Államok szerint jelenleg az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jemeni szárnya a legveszélyesebb, ezért Robert Mueller és Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök 45 perces megbeszélésén az ellene folyó harcon volt a fő hangsúly.

A csoport az ország déli részében, Abjan tartományban a legaktívabb. Washington évek óta dollármilliókkal, felszereléssel és kiképzéssel támogatja a jemeni biztonsági erőket, de az elmúlt év belpolitikai zavarai miatt meggyengültek az iszlamista szélsőségesek visszaszorítására tett erőfeszítések az arab országban.

Mueller látogatásával egy időben jelentették be Szanaában, hogy a jemeni hadseregnek kedden, hatórás harc után sikerült benyomulnia Abjan fővárosába, Zindzsibárba, amelyet még tavaly májusban foglaltak el a szélsőségesek több más várossal együtt. A katonák tüzérség és harckocsik támogatásával a városközpontig jutottak. Mindkét oldalon több tucatnyira rúg az emberveszteség – közölték katonai források.

Egy másik jemeni fejlemény, hogy távozott a jemeni légierő éléről a korábbi elnök féltestvére, akinek az eltávolítása a fontos tisztségből Hádi elnök régi célja volt, párhuzamosan a fegyveres erők más posztjain végrehajtott személyi változásokkal.

A jemeni hírügynökség szerint az FBI főnöke támogatást ígért az ország új vezetőinek, akik az al-Kaida elleni küzdelmet fő feladatukként vállalták.