Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jemeni katonák tüzet nyitottak a tüntetőkre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 31. 20:43

Éleslőszerrel nyitottak tüzet jemeni kormánykatonák május 31-én, kedden az arab ország elnökének távozását követelő tömegre a déli Taizz városában, legkevesebb öten meghaltak. Az ENSZ emberi jogi főbiztossága kedden Genfben bejelentette, hogy a kormányerők, a Köztársasági Gárda, valamint a kormányhoz csatlakozott erők vasárnap óta Taizzban több mint ötven embert öltek meg.

Navi Pillay emberi jogi főbiztos hangoztatta, hogy ilyen információkat kapott, amelyek hitelességét még teljes mértékben ellenőrizni kell. Mint mondta, az ülőtiltakozást vízágyúkkal, földgyalukkal és éles lőszerrel fojtották el. Több százan megsebesültek. Pillay hangoztatta, hogy azonnal be kell szüntetni az erőszakos cselekményeket és a fegyvertelen civilek mészárlását.

Korábbi adatok szerint a katonák támadásában legkevesebb húszan vesztették életüket.

Négy katona meghalt és tíz megsebesült a szintén déli Zindzsibárnál, miközben a kormányhadsereg és a helyi erők igyekeznek kiszorítani az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi fegyvereseit, akik a hétvégén ellenőrzésük alá vonták a várost. Szemtanúk szerint a támadás egy kilométerre a város bejáratától, egy úttorlasznál történt. A támadók feltehetően az al-Kaida fegyveresei voltak, akik azt követően nyitottak tüzet, hogy az útakadálynál leállított járművek támadást indítottak.

Hétfőn 21 kormánykatona esett ott el. Helybeliek elmondása szerint az utcákon holttestek hevernek, leégett a nemzeti bank helyi fiókjának épülete, a városban, amelyet lakóinak többsége elhagyott, robbanások zaja hallatszik.

A fővárosban, Szanaában hajnalban felbomlott a törzsi csoportok és az Ali Abdalláh Száleh elnökhöz hű erők közti tűzszünet. A hétvégén azt követően született megállapodás a harcok ideiglenes felfüggesztéséről, hogy a felek közötti összecsapásokban száznál többen meghaltak.

A városban kedden számos robbanás volt, miközben Haszaba negyedben, a múlt heti harcok színhelyén szórványos géppuskaropogás volt hallható. Az ellenzékkel szövetséges törzs három fegyverese meghalt a harcokban – közölte egy orvos.

A múlt héten a harcok a fővárost övező területekre is kiterjedtek Szádik al-Ahmar sejkhez, a hásid törzs vezetőjéhez és az államfőhöz hű erők között. A leghatalmasabb és számottevő katonai erővel rendelkező törzs fegyveresei az elmúlt napokban elfoglalták a belügyminisztérium, valamint több más minisztérium és az állami hírügynökség épületét. A vasárnap délelőtt

megkötött tűzszünet célul tűzte ki, hogy a törzsi fegyveresek feladják az általuk elfoglalt épületeket, és kivonulnak a csatatérré vált városrészből.

CímkékENSZjog