Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Jó szerencse, semmi más!”

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Rácz Tünde, Szováthy Kinga |  2021. november 25. 7:18

A napokban mutatták be a „Zrínyi Miklós hadtudományi munkái” című könyv angol nyelvű változatát Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában. A könyv magyar nyelven már korábban, májusban, Zrínyi Miklós születésének évfordulóján megjelent. A páratlan ritkaságnak számító könyvről prof. dr. Padányi József vezérőrnaggyal, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárával, Zrínyi-kutatóval beszélgettünk.

Zrínyi Miklós hadtudományi munkái_képek (2)

Az elmúlt évben a honvédelmi tárca Zrínyi Miklós magyar nyelvű hadtudományi munkásságát Honvédelmi Értéktárba emelte, amelynek köszönhetően 2021 májusában magyar nyelven megjelent a „Zrínyi Miklós hadtudományi munkái” című könyv. November 23-án, pedig angol nyelven is bemutatták a hiánypótló alkotást. „Szun-ce, ma már világhírű ókori kínai író, filozófus és hadvezér, 2500 évvel ezelőtt hasonló gondolatokat írt le. Szun-ce ismertsége annak köszönhető, hogy gondolatait számos nyelvre lefordították. Sajnos Zrínyi Miklós hadtudományi írásait nem fordították le, ezért „csak” itthon vált ismertté” – mondta a vezérőrnagy. Hozzátette: azáltal, hogy megjelent az angol nyelvű fordítás, talán Zrínyi Miklós gondolatai is ismertté válnak világszerte. A kötet négy alkotást – Tábori kis tracta, Vitéz hadnagy, Mátyás király életéről való elmélkedések, Az török áfium ellen való orvosság – foglal magába. „Ebben a négy műben Zrínyi kifejtette a hadtudománnyal, illetve korának politikai viszonyaival kapcsolatos gondolatait” -fogalmazott a vezérőrnagy.

Dr. Padányi József elárulta, hogy a könyvből azok a gondolatok a legérdekesebbek számára, amelyek a szerencséről szólnak. „Zrínyi Miklós végvári katona volt, pontosan tudta, hogy a szerencsének egy-egy végvári harc során nagyon nagy jelentősége van. Maga a jelmondata is így hangzott: „Sors bona nihil aliud!”, azaz „Jó szerencse, semmi más!”. De ez nem azt jelenti, hogy alá kell rendelni magunkat a szerencsének. Leírja, hogy „vess féket a szerencsédre”, azaz a felkészült katonai vezető, ha megpróbál felkészülni azokra a tényezőkre, amitől egy harc sikeres lehet, akkor az csökkenti a szerencse befolyását” – hangsúlyozta a vezérőrnagy.

Zrinyi_Miklos_elo_oroksege_kotet_bemutato_20211123_20_1 copy

És mit üzen a könyv a mai kor katonáinak? „Rengeteg olyan vezetéselméleti jó tanács, tapasztalat van benne, amely korokon átível. Ilyen például a katonai vezető szerepe, feladatai, felkészültsége, viselkedése, vagy éppen a harc megvívásának körülményei. Minden gondolata annyira friss, aktuális, mintha ma írta volna le” – zárta ismertető gondolatait prof. dr. Padányi József vezérőrnagy.

A magyar könyv terjedelme: 236 oldal, míg az angol fordításé 228 oldal. A könyv betűhív kiadása Zrínyi Miklós gondolatainak, így nem bővelkedik képekben. A simított, de nem fényes, vagyis nem teljesen zárt papírfelület kellemes tapintást, meleg érzetet és a jól olvashatóság élményét nyújtja az olvasónak. Az angol és a magyar nyelvű borítókhoz a megrendelővel és a könyv szerkesztőjével egyeztetve a Zrínyi-címer színeivel harmonizáló textilt választották: a magyar nyelvű kiadvány kasmír vörös, míg az angol nyelvű kasmír kék.

Zrínyi Miklós hadtudományi munkái_képek (4)

Az idegen nyelvű könyv bemutatójával együtt „Zrínyi Miklós élő öröksége” címmel képzőművészeti kiállítás is nyílt, amelyen mind profi, mind pedig amatőr művészek dolgozták fel a költő-hadvezér jelenkorra érvényes örökségét. A Honvédelmi Minisztérium aulájában húsz művészeti alkotás tekinthető meg. Kiss Józseftől, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatóság főelőadójától megtudtuk, hogy az amatőr művészek képeit már korábban bemutatták a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ Café Galériájában. A mostani tárlat viszont vegyesen mutatja be a képeket, azaz profi és amatőr művészek alkotásai is helyt kaptak. Kiss József elmondta: a képeket az alkotók különböző technikával (olaj, akril, pasztell stb.), illetve különböző méretekben alkották. A művek a Honvéd Kulturális Egyesület pályázatára készültek.

Zrínyi Miklós egész életét hazájának szentelte, elismerésük jelképeként az Országgyűlés tagjai 2020-at Zrínyi Miklós-emlékévvé nyilvánították.

Zrínyi Miklós hadtudományi munkái_képek (5)
Kapcsolódó cikkek