Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zrínyi Miklós munkássága Hungarikum

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Szováthy Kinga |  2021. november 23. 13:56

„Hungarikum mindaz, ami Zrínyi Miklós személyéhez, munkájához tartozik” – hangsúlyozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a „Zrínyi Miklós hadtudományi munkái” című angol nyelvű kötet bemutatóján és a „Zrínyi Miklós élő öröksége” című képzőművészeti kiállítás megnyitóján november 23-án, Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában.

Zrinyi_Miklos_elo_oroksege_kotet_bemutato_20211123_03 copy

A honvédelmi tárca vezetője elmondta: a katonák körében a hadtudományi kérdésekkel kapcsolatban legtöbbször Carl von Clausewitz neve merül fel, pedig Zrínyi Miklós olyan személy, aki a gyakorlati életben szerzett hadtudományi tapasztalatait osztja meg. „Ez a most megjelent angol nyelvű kiadvány talán segít abban, hogy a világ megismerje Zrínyi Miklóst mint költőt, mint hadvezért, mint politikust, mint a hadtudományokkal foglalkozó kiváló személyiséget” – ismertette a honvédelmi miniszter. Végezetül gratulált azoknak a művészeknek, akiknek kiállították a pályaműveit.

Zrinyi_Miklos_elo_oroksege_kotet_bemutato_20211123_10 copy

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, a Honvédelmi Értéktár Ágazati Értéktár Bizottság elnöke elmondta: a mai nap is egy ünnep, mert Zrínyi Miklós születésének 400. évfordulóját egy egész évig ünnepeltük és ünnepeljük. A célok között szerepelt, hogy az iskolások is megismerjék a kiváló hadvezér életútját. „A honvédelem mindannyiunk közös ügye. Amikor elhatároztuk, hogy felépítjük a térség legütőképesebb és legmodernebb hadseregét - amelyet hazájukhoz hű tisztek vezetnek majd -, akkor ahhoz a honvédelmi nevelésen keresztül vezet az út” – hangsúlyozta a miniszterhelyettes. Németh Szilárd hozzátette: a további célok között szerepelt, hogy megismertessék Zrínyi Miklós munkáit angolul is, valamint nemzeti emlékhellyé váljon Zrínyi-Újvár.

Zrinyi_Miklos_elo_oroksege_kotet_bemutato_20211123_06 copy

Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke beszédében elmondta: Zrínyi Miklós 44 évet élt. „Ez a 44 év úgy telt el az ő életében és a magyarság életében, hogy nagyon sokat tett Magyarországért biztonságáért”- hangsúlyozta. Simicskó István továbbá szólt a Hungarikum Bizottság munkájáról, végezetül pedig hozzátette: „Zrínyi Miklóst meg kell becsülni a ma nemzedékének is.”

Zrinyi_Miklos_elo_oroksege_kotet_bemutato_20211123_12 copy

A rendezvényen felszólalt még prof. dr. Padányi József vezérőrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, aki ismertetett egy-egy fontosabb részletet a könyvből. Mint mondta: Zrínyi költőként sokkal érzékenyebb volt a katona rezdüléseire, így olyan dolgot is észrevett, amely más katonai vezetőnek nem volt egyértelmű. „Ilyen például a félelem szerepe a harcban, vagy az éjszakai harc megvívásának sajátosságai” - tette hozzá a Zrínyi-kutató.

A könyvet dr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó vezetője méltatta. Köszöntőjében a kötetek kiváló minőségéről, a választott anyagokról és technológiáról is beszélt. „A kötetek tipográfiája - mai szóval élve – dizájnja, a tartalom és a forma egységét mutatja a legapróbb részletek tekintetében is: hagyományos könyv érzetét keltve, modern köntösbe öltöztetve” – hangsúlyozta a nyugállományú vezérőrnagy. A Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent könyvről megtudtuk, hogy az angol és a magyar nyelvű borítókhoz a megrendelővel és a könyv szerkesztőjével egyeztetve a Zrínyi-címer színeivel harmonizáló textilt választották.

Zrinyi_Miklos_elo_oroksege_kotet_bemutato_20211123_15 copy

Az Országgyűlés két évvel ezelőtt nyilvánította 2020-at Zrínyi Miklós-emlékévvé. Ennek részeként mutatták be a „Zrínyi Miklós hadtudományi munkái” című kötetet és a „Zrínyi Miklós élő öröksége” című képzőművészeti kiállítást, amely a költő-hadvezér jelenkorra érvényes örökségének témáját dolgozza fel.

A tárlaton mind professzionális, mind pedig amatőr alkotók műveit lehet megtekinteni. Az elmúlt évben a honvédelmi tárca Zrínyi Miklós munkásságát Honvédelmi Értéktárba emelte.