Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Joe Biden terrorcselekménynek nevezte a texasi zsinagógában történt túszejtést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. január 18. 15:57

Joe Biden amerikai elnök január 16-án, vasárnap terrorcselekménynek nevezte a texasi Colleyville zsinagógájában történt túszejtést.

„Ez terrorcselekmény volt” – jelentette ki Biden a Philadelphia városában tett látogatásán. Hozzátette, egyelőre nem áll rendelkezésre információ arról, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által időközben Malik Faisal Akram néven azonosított férfi miért éppen zsinagógában követte el tettét.

A rendvédelmi szervek által agyonlőtt elkövetőről az FBI csak annyit hozott nyilvánosságra, hogy 44 éves és brit állampolgár. Biden egyben nagyra méltatta a rendvédelmi szervek munkáját, mivel a túszokat sikerült épségben kiszabadítaniuk. „Nagyszerű munkát végeztek” – hangsúlyozta az amerikai elnök.

Az FBI szerint a férfi valószínűleg egyedül cselekedhetett, lehetséges indítékáról azonban a szövetségi iroda nem tett említést. A tettes helyi idő szerint szombat délelőtt hatolt be a zsinagógába, ahonnan online, élőben közvetítették a szertartást.

A férfi a túszok elengedéséért cserében egy Aafia Siddiqui nevű, pakisztáni származású nő szabadon bocsátását követelte. Siddiquit 2010-ben egy amerikai bíróság 86 év börtönbüntetésre ítélte, amiért Afganisztánban amerikai katonákat és FBI-ügynököket próbált megölni. A nő egy Colleyville-hez közeli szövetségi börtönben, Forth Worthben tölti büntetését.