Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tudományos együttműködés

Szöveg: MHP | Fotó: a parancsnokság felvételei |  2022. január 18. 16:24

Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese fogadta hivatalában prof. dr. Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredest, a Magyar Hadtudományi Társaság (MHTT) elnökét január 17-én, hétfőn.

MHTT at PKHs Office 1

A tárgyaláson áttekintették a két fél közötti tudományos együttműködés kérdéseit, és egyetértettek abban, hogy erősítik és intézményesítik a két szervezet közötti kapcsolatokat. A közös munkálkodás erősítésének egyik lehetőségét az újjászervezett HVK Hadtudományért Alapítvány kínálja, amely tudományos pályázatok útján tudja leghatékonyabban ösztönözni a kutatásokat.

Az alapítványt az akkori parancsnokság 1990-ben hozta létre, amely tevékenységi eredményeiből támogatja a társaságot. A tudományos munkáért felelős vezetők elfogadták, hogy 2022-ben a következő témákra helyezik a fő hangsúlyt: a Magyar Honvédség modernizációjára, a szomszédos országok haderőfejlesztéseinek és az űr katonai biztonsági kérdéseire. Ezek a kutatási területek jól szolgálják a honvédség előtt álló korszerűsítési feladatokat.

Sándor Zsolt vezérőrnagy üdvözölte a társaság azon kezdeményezését, hogy a Magyar Honvédség kutatóhelyek és az MHTT közötti együttműködést önálló elnökhelyettes koordinálja a szervezet részéről, és meghívta a társaság vezetőit a parancsnokság februári tudományos értekezletére.

Egyetértés volt abban, hogy az első negyedév végére a két szervezet közösen előkészíti az együttműködési megállapodást, amit a Magyar Honvédség parancsnoka és a társaság elnöke írnak majd alá.

Végül a két szervezet vezetői aktuális kérdésekről tájékoztatták egymást. Sándor Zsolt vezérőrnagy elmondta, hogy a Magyar Honvédség tudományos szervezetei továbbra is az MH Transzformációs Parancsnokság alárendeltségében fognak tevékenykedni, amely munkába bekapcsolódik majd az MH Modernizációs Intézet is.

Szenes Zoltán elnök röviden tájékoztatta vendéglátóját a több mint 30 éves társaság helyzetéről és feladatairól. A közhasznú tudományos szervezet jelenleg működési dokumentumait korszerűsíti, tisztújítás előtt áll, és ez évi fő feladatának a Honvédelmi Minisztérium és Magyar Honvédség kutatóhelyekkel való jobb együttműködést és a fiatalítást tartja. A társaság elnöke meghívta a Magyar Honvédség Parancsnoksága szemlélőit, hogy a honvédelem társadalmi nyilvánosság erősítése érdekében tartsanak előadást szakterületeikről a Kiss Károly Hadtudományi Klubban, a Mindenki Hadtudománya előadássorozat részeként, a Stefánia-Palotában.

A megbeszélésen részt vett Cseh Sándor alezredes, az MHP Parancsnoki Iroda (MHP PKI) helyettes vezetője és Gazdag Erika, az MHP PKI Nemzetközi Kapcsolatok Osztály kiemelt főelőadója, az MHTT tagja, a Hadtudomány folyóirat angol nyelvi szerkesztője.

MHTT at PKHs Office 2