Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jól halad a svéd UH-60M Black Hawk program

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. november 23. 12:40

November 17-én, csütörtökön a Sikorsky Aircraft stratfordi (Connecticut) gyárában adták át ünnepélyes keretek között a svéd fegyveres erők számára leszállítandó 15 UH-60M Black Hawk helikopter negyedik példányát.

A forgószárnyasokat a Foreign Military Sales program keretein belül szerzik be, a szerződést 2011. május 25-én írták alá a felek.

A Sikorsky cég gyorsított tempóban, 18 hónap alatt gyártja le, illetve adja át a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának (FMV) a 15 darab UH-60M-et, hét példány leszállítása még idén decemberig megvalósul, a fennmaradó nyolc Black Hawkot pedig 2012 őszéig veheti át a megrendelő. A beszerzett helikopterek közül 2013 áprilisától hármat Afganisztánba küldenek, ahol többek között MEDEVAC és SAR feladatokat látnak majd el.

Európában elsőként Svédország rendelt az UH-60M változatból, mely 2007-ben kezdte meg szolgálatát az amerikai hadseregnél. A svéd UH-60M-eket korszerű repülésvezérlő rendszerrel, éjjellátó készülékkel és modern kommunikációs berendezésekkel szállítják. A svéd személyzet típusátképzése Fort Rucker-ben (Alabama) zajlott, a képzés következő fázisa az első négy helikopter Svédországba történő érkezése után, várhatóan 2012 elején kezdődhet Linköpingben.